Κι ο Σαουδάραβας Α/ΓΕΕΘΑ στην Κρήτη για το ΜΑΤΙ του ΓΕΡΑΚΙΟΥ

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας της Κρήτης, ο οποίος πραγματοποίησε για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της διμερούς άσκησης «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21», με την επωνυμία «FALCON EYE – 1».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Δρ. Saad Alammar, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, καθώς και Στρατιωτικοί ακόλουθοι Ξένων κρατών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεκπαίδευσης, έχουν μετασταθμεύσει από το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 προσωπικό και μέσα της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), στα οποία συμπεριλαμβάνονται έξι αεροσκάφη F-15C.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδεχόμενος τον ομόλογο του και μεταξύ άλλων επισήμανε την άριστη σχέση των δύο χωρών που επισφραγίζεται από την επίσκεψη για πρώτη φορά του Αρχηγού ΓΕΕΔ της ΣΑ στην Ελλάδα, την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο με την επικείμενη υπογραφή «Μνημονίου Στρατιωτικής Συνεργασίας» και τη σημασία της για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.


Επίσης, τόνισε ότι η ανάπτυξη προσωπικού και μαχητικών της RSAF στην 115 ΠΜ για πρώτη φορά και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα συνεχιστούν, αφενός καταδεικνύουν τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού των συμμετεχόντων, αφετέρου μέσω αυτών πραγματοποιείται ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας και εξαγωγή χρήσιμων και άμεσα αξιοποιήσιμων συμπερασμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών έλαβαν χώρα και διμερείς συνομιλίες μεταξύ των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, όπου συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η δυνατότητα για αξιοποίηση και ανταλλαγή εκπαιδευτικών ευκολιών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και για τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με έτερες χώρες της περιοχής. Οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν με την επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία το προσεχές διάστημα.



Η «FALCON EYE – 1» εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται επισταμένως και συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ. Έχει δε ως σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της DV DAY τηρήθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail