Πρόταση της Τουρκίας στην Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ καταπίνοντας το Καστελλόριζο

Freepen.gr - Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος ενδέχεται να υπογράψουν συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην ανατολική Μεσόγειο ανάλογα με την πορεία των διμερών σχέσεών τους.

Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου ήταν παγωμένοι από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου απομάκρυνε τον Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2013. Έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τους υπεράκτιους πόρους, καθώς και τις διαφορές στη Λιβύη, όπου υποστήριξαν τις αντιτιθέμενες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την έναρξη γύρου προσφοράς για εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 24 οικόπεδα, συμπεριλαμβανομένων μερικών στη Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Αίγυπτος πραγματοποιεί τις σεισμικές εξερευνητικές της δραστηριότητες στη δική της υφαλοκρηπίδα και χωρίς να εισέλθει σε εκείνη της Τουρκίας.

"Η Αίγυπτος συνεχίζει να σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας. Το χαιρετίζουμε αυτό", δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι μπορεί να υπογραφεί συμφωνία ανάλογα με την πορεία των διμερών σχέσεών τους.

"Μπορούμε να διαπραγματευτούμε τις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες και να υπογράψουμε μια συμφωνία ανάλογα με την πορεία των σχέσεών μας", είπε.

Να σημειωθεί πως ο Çavuşoğlu στις 3 Μαρτίου δήλωσε ότι η Αίγυπτος σεβάστηκε τα νότια σύνορα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας όταν υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα το 2020.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail