Πληρώνει την ατολμία της η Αθήνα: Άφησε ελεύθερο πεδίο για συνεργασία Τουρκίας-Αιγύπτου…

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah al-Sisi στην Αθήνα, υπό το βλέμμα του Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς. EPA, ΑΝGΕLΟS ΤΖΟRΤΖΙNIS / ΡΟΟL
Σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί η κίνηση του Καΐρου σε ό,τι αφορά τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Από: Hellasjournal.com - Κώστας Βενιζέλος

Αναλυτές θεωρούν πως αυτή η κίνηση αφήνει περιθώρια συνεργασίας της Αιγύπτου με την κατοχική Τουρκία. Η Αθήνα, που πληρώνει την ατολμία της και την απόφασή της για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σπεύδει τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αύριο Δευτέρα, στο Κάιρο.

Σημειώνεται συναφώς ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου αλ Σίσι. Όπως δε έγινε γνωστό, ο  κ. Δένδιας επιστρέφοντας από το Κάιρο θα σταθμεύσει στη Λευκωσία για να ενημερωθεί και για τις διαβουλεύσεις, που θα έχει η απεσταλμένη του ΟΗΕ, κ. Λουτ.

Μέσα σε όλα αυτά έχει προκύψει και θέμα EastMed, όταν ο σχεδιασμός αυτός δεν αποτελεί για κανέναν από τους εμπλεκόμενους προτεραιότητα. Κυρίως όταν οι εμπλεκόμενες εταιρείες φαίνεται να προκρίνουν την υγροποίηση του αερίου και τη μεταφορά του με πλοία στις χώρες, καιστις αγορές.

Έγινε γνωστό ότι η Αθήνα προσέγγισε Αίγυπτο και Ισραήλ για εξέταση εναλλακτικών σεναρίων όδευσης του αγωγού, χωρίς να ενημερώσει τη Λευκωσία. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την «ιδέα Μητσοτάκη» από τους Ισραηλινούς!

Η κίνηση αυτή της Αθήνας υπό κανονικές συνθήκες δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις, εάν ενημέρωνε όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά την Κύπρο, η οποία παρουσιάζεται ανοικτή για συζήτηση. Άλλωστε, η σημερινή χαραχθείσα όδευση μπορεί να έχει αδυναμίες και κυρίως προβλήματα ασφάλειας.

Αυτή, ωστόσο,  που πρότεινε η Αθήνα καθιστώντας την Αίγυπτο ενεργειακό κόμβο με παράκαμψη της κυπριακής ΑΟΖ, προφανώς και είναι προβληματική. Κυρίως γιατί κανείς δεν διασφαλίζει, για παράδειγμα, πως ο Σίσι θα παραμείνει στην εξουσία και δεν θα έλθουν στην κυβέρνηση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Είναι σαφές πως, τα παιχνίδια της Αιγύπτου, που ειρήσθω εν παρόδω με την Κύπρο τηρεί τα συμφωνηθέντα στη θάλασσα, οι πιέσεις από την Τουρκία, είναι και απόρροια της ατολμίας της Ελλάδος να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail