Η φημολογούμενη Τουρκοαιγυπτιακή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών - Το εκτεθειμένο Καστελλόριζο κι ο κίνδυνος απώλειας κοινού θαλάσσιου συνόρου με την Κύπρο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 03/03/21 δήλωσε ότι "όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα, σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δηλαδή ανατολικά της 28ου μεσημβρινού, που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. Τώρα δίχως να μπει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες και την αδειοδότηση μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα και αυτό το βλέπουμε θετικά". Πρόσθεσε μάλιστα πως, "αύριο θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε με την Αίγυπτο για τη δικαιοδοσία θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μία συμφωνία". 
Τα βυθοτεμάχια της προκήρυξης του διαγωνισμού της Αιγύπτου. Σε κόκκινο κύκλο το βυθοτεμάχιο EGY-MED-W18 το οποίο τέμνεται από τον 28ο μεσημβρινό.

Όσο αναληθής Η δήλωση του Μ. Τσαβούσογλου έγινε με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η Αίγυπτος συμπεριλαμβάνει και ένα βυθοτεμάχιο το οποίο εκτείνεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, πέραν δηλαδή των ορίων της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας (ανατολικά του σημείου "Α" στον παρακάτω χάρτη).
Πηγές της Al-Arabiya ανέφεραν ότι "το Κάιρο δεν διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο" και ότι "η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση με το Κάιρο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο". Επεσήμαναν δε ότι το Κάιρο είχε λάβει τηλεγραφήματα μέσω Τούρκων αξιωματούχων με σκοπό την έναρξη διμερών επαφών αλλά παραμένει προσηλωμένο στις σχέσεις του με Ελλάδα και Κύπρο.

Η πρόθεση της Αιγύπτου για την παράτυπη αδειοδότηση αναδείχθηκε από ελληνικές ηλεκτρονικές εφημερίδες και όπως σχολιάσαμε τότε, οι καχύποπτοι πιθανώς να αναζητήσουν την απάντηση γι' αυτήν την εξέλιξη στο γνωστό πλέον Χάρτη Μπάιντεν (ΕΔΩ) για την μοιρασιά των θαλασσίων ζωνών της Αν. Μεσογείου (τραγική επιβεβαίωση των όσων γράφηκαν τον Ιούνιο του 2019 ΕΔΩ και ΕΔΩ;).

Αναλυτές έχουν από καιρό επισημάνει ότι το κοινό θαλάσσιο σύνορο με την Κύπρο υπονομεύτηκε (παρά τις εκκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για σύναψη Ελληνοκυπριακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ εδώ και χρόνια), από τότε που υπογράφηκε η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, η οποία πήρε σάρκα και οστά -τυχαία (;)- ένα σχεδόν μήνα μετά τη μυστική συμφωνία Σουρανή-Καλίν στο Βερολίνο
Μερικές εβδομάδες μετά το Βερολίνο ακολούθησαν τα γεγονότα με το Oruc Reis, το οποίο όργωσε επί 4,5 μήνες την συγκεκριμένη περιοχή με 12.000 χλμ συνολικό μήκος ερευνών επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας (παραπάνω χάρτης με σκίαση για της αλλεπάλληλες Navtex ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και του σημείου "Α" της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας), και δημιούργησε ένα ισχυρό τετελεσμένο, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν σαφείς εντολές να μην εμπλακούν και απλώς να παίξουν ρόλο παρατηρητή από δεκάδες μίλια μακριά. 
Αντιπαραβολή του χάρτη Μπάιντεν με τις παράνομες τουρκικές Navtex ερευνών του Oruc Reis και την Ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E). Πηγή: slpress.gr

Συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία και κατέθεσε στον ΟΗΕ, με προσθήκη των βυθοτεμαχίων που προκηρύσσει η Αίγυπτος. 

Στα όρια της ίδιας περιοχής τώρα η Αίγυπτος ετοιμάζεται να μισθώσει το βυθοτεμάχιο EGY-MED-W18 (που εκτείνεται και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα με κόκκινο κύκλο, παραβλέποντας την υποχρέωσή της να ενημερώσει εκ των προτέρων την Ελλάδα και να λάβει τη σύμφωνη γνώμη, όπως ρητώς προβλέπει η Ελληνοαιγυπτική συμφωνία στο Άρθρο 1 παράγραφος 1, εκτός κι αν αυτό έγινε παρασκηνιακά) ακολουθώντας την παράνομη χάραξη του ορίου της υφαλοκρηπίδας την οποία η Τουρκία διεκδικεί, και δίνοντας μηδενική επήρεια στο Σύμπλεγμα Καστελλόριζου. Μετά από όλα αυτά ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε πιθανή Τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία... Δε νομίζετε ότι είναι κάπως "βολικό" να θεωρήσουμε "τυχαία" την αλληλουχία των γεγονότων;

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.