Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης σε μυστικό ταξίδι στην Τουρκία

Freepen.gr - Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibah πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα, μετά την εκλογή του από εκπροσώπους της Λιβύης στις ειρηνευτικές συνομιλίες του ΟΗΕ στη Γενεύη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye.

Κατά την επίσκεψη στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Dbeibah συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, σημειώνει το Middle East Eye επικαλούμενο πηγή εξοικειωμένη με το θέμα.

Ο Dbeibah αναμένεται να διατηρήσει αλλά και να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Άγκυρα, δήλωσε ο Mohamed Eljarh, ερευνητής και αναλυτής της Λιβύης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Ορισμένες επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί από τότε που εξελέγησαν τον προηγούμενο μήνα ο Dbeibah και ο Mohamed Yunus al-Menfi, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν στην τουρκική εφημερίδα Sabah τη Δευτέρα, χωρίς να παράσχει λεπτομέρειες. Θα συνεχιστούν, είπε.

Ο Dbeibah, επιχειρηματίας από τη Μισράτα, ο οποίος θα ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το Δεκέμβρη, ευθυγραμμίζεται στενά με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, ο Dbeibah είναι δισεκατομμυριούχος ο οποίος χορήγησε συμβάσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις μέσω κρατικών υπηρεσιών πριν ανατραπεί ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Καντάφι.

"Ο Ερντογάν θέλει να αξιοποιήσει τη νίκη του Dbeibah για να μεταφράσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές επενδύσεις της Άγκυρας από το 2019 στη Λιβύη σε επιχειρηματικές ευκαιρίες και πολιτική επιρροή", δήλωσε ο Eljarh. 

"Αυτό που ήταν το ενδιαφέρον θέμα εδώ είναι η προσπάθεια να κρατηθεί η επίσκεψη μυστική. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο Dbeibah και οι βοηθοί του ανησυχούσαν για το σήμα και την αντίληψη που θα στείλει η επίσκεψη και θα επιβεβαιώσει στην κοινή γνώμη της Λιβύης", ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail