Λόκνταουν: Το δίδαγμα της Φλόριντα και της Καλιφόρνια

Σήμερα θα σας πω μια διδακτική ιστορία από τις ΗΠΑ. Ήταν πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ο προοδευτικός Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, έγινε ο πρώτος κυβερνήτης των ΗΠΑ που επέβαλε lockdown στην πολιτεία του. Τα περιοριστικά μέτρα ήταν από τα πιο αυστηρά της χώρας, η χρήση της μάσκας έγινε γρήγορα υποχρεωτική ενώ ο Newsom δεν δίστασε να διατάξει και δεύτερη σκληρή καραντίνα τον Δεκέμβριο όταν τα κρούσματα κορωνοϊου άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν. Φυσικά, τα καθεστωτικά ΜΜΕ παραληρούσαν για την "υπεύθυνη" στάση του Δημοκρατικού κυβερνήτη ενώ ο πολύς Anthony Fauci δεν έχανε την ευκαιρία να τον επαινεί. Στην άλλη πλευρά των ΗΠΑ, υπήρχε ένας άλλος κυβερνήτης, ο οποίος όμως έκανε τα ακριβώς αντίθετα από τον "υπεύθυνο" Newsom: o δεξιός Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis. 

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Πέρυσι τον Απρίλιο, ο DeSantis επέβαλε, με τα χίλια ζόρια και με μεγάλη καθυστέρηση, ένα σύντομο λοκντάουν λίγων εβδομάδων αλλά ήδη από τις αρχές Μαϊου ήταν από τους πρώτους κυβερνήτες που άρχισε να ανοίγει σταδιακά την οικονομία και μάλιστα δεν επέβαλε ξανά καραντίνα ακόμη και όταν τα κρούσματα σημείωναν σημαντική αύξηση τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, η χρήση της μάσκας δεν έγινε ποτέ υποχρεωτική στην πολιτεία ενώ τα σχολεία έμειναν ανοιχτά όλη τη φετινή χρονιά. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ τον κατηγορούσαν για χαλαρή πολιτική που θα οδηγούσε σε εκατόμβες νεκρών ενώ ο φίλος μας ο Fauci του ασκούσε κριτική επειδή "βιαζόταν" να ξανανοίξει την οικονομία.

Σήμερα, η κατάσταση στις δυο πολιτείες είναι λίγο διαφορετική από αυτή που θα φανταζόσασταν αν όλη την προηγούμενη χρονιά παρακολουθούσατε φανατικά το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Όσον αφορά τους νεκρούς από/με κορωνοϊό, η "χαλαρή" και "ανεύθυνη" Φλόριντα και η "αυστηρή" και "υπεύθυνη" Καλιφόρνια βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα. Η Φλόριντα, αν και πήρε λίγα μέτρα, είναι κάτω από τον εθνικό μέσο όρο σε κατά κεφαλήν θανάτους (27η θέση, με 1507 νεκρούς στους 1.000.000 κατοίκους) και η Καλιφόρνια, παρά τα πολυδιαφημισμένα σκληρά μέτρα, βρίσκεται σχεδόν στα ίδια, στην 30η θέση με 1413 νεκρούς στους 1.000.000 κατοίκους (ακόμη και αυτή η μικρή διαφορά εξηγείται από το γεγονός ότι η Φλόριντα έχει σαφώς πιο γερασμένο πληθυσμό σε σχέση με την Καλιφόρνια). 

Στο μέτωπο της οικονομίας τώρα, η Φλόριντα είναι από τις πολιτείες που είδαν την οικονομία τους να επηρεάζεται λιγότερο από την οικονομική κρίση της περασμένης χρονιάς ενώ η οικονομία της Καλιφόρνια κυριολεκτικά βούλιαξε. Η ανεργία στη Φλόριντα ανέβηκε από το 3,3% στις αρχές του 2020 μόλις στο 4,8% σήμερα , ενώ στην Καλιφόρνια σκαρφάλωσε από το 4,3% στο 9% σήμερα (το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της χώρας) με πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους. Και το σημαντικότερο, η Φλόριντα σεβάστηκε σε μεγάλο βαθμό τις ελευθερίες των κατοίκων της και παρέμεινε όλη τη χρονιά μια πολιτεία όπου μπορούσες να ζεις, λίγο πολύ, κανονικά και ανθρώπινα ενώ η Καλιφόρνια μετατράπηκε σε μια ολοκληρωτική χαβούζα. 

Επιπλέον, η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικάνου DeSantis εκτοξεύτηκε στο 64%, αφού ακόμη και Δημοκρατικοί ψηφοφόροι παραδέχονται ότι έκανε καλή δουλειά στο ζήτημα του κορωνοϊου, και προβάλλει πια ως ένα από τα φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του το 2024. Ο πολυπαινεμένος Δημοκρατικός Newsom, πάλι, βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλάει στο 50% (το οποίο δεν είναι καθόλου καλό ποσοστό λαμβάνοντας υπόψη ότι εξελέγη με 60% και ότι η Καλιφόρνια είναι μια παραδοσιακά Δημοκρατική πολιτεία) ενώ οι πολίτες μαζεύουν υπογραφές για να τον στείλουν σπίτι του. 

Ποιό είναι το ηθικό διδαγμα από την ιστορία μας; Όσο και να χτυπιούνται η Σία Κοσιώνη, ο Σύψας και ο Χαρδαλιάς, πρώτον, τα νεοκομμουνιστικά λοκντάουν δεν σώζουν ζωές και δεύτερον, δεν είναι η επιδημία του κορωνοϊου αυτή που διαλύει την οικονομία αλλά οι καραντίνες.

(Στην φωτογραφία, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis με τη μάσκα στο χέρι. Απαπα, θα σε μαλώσει ο Στραβελάκης!)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail