Ξανά μανά σενάρια εκλογών

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ακόμα και τον Μάιο ή Ιούνιο του 2021 πάνε και έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ζουν με τον τρόμο της αλλαγής δεδομένων στις δημοσκοπήσεις και το άγχος μήπως κάποια στιγμή ξεφύγει η κατάσταση και η αδιευκρίνιστη ψήφος στραφεί μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ - ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΝΑΣΣΟΥ

Φυσικά σε αυτά τα σενάρια σημαντικό ρόλο παίζουν οι εμβολιασμοί και η οικονομία, αλλά και η απρόβλεπτη τροπή που μπορεί να πάρει η υπόθεση Κουφοντίνα. Πληροφορίες λένε μάλιστα ότι αυτό το θέμα και οι παρενέργειες που θα υπάρξουν στη χώρα από ένα κακό σενάριο γύρω από τη ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία απεργού πείνας δεν αποκλείεται να αποτελέσουν και τον βασικό λόγο που η κυβέρνηση θα στήσει κάλπες.


Εάν δηλαδή το επόμενο χρονικό διάστημα δεν βρεθεί λύση για τον πολυϊσοβίτη Κουφοντίνα, ώστε να σταματήσει την απεργία πεινάς και δίψας που κάνει ζητώντας να μεταφερθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού, και εάν οι εξελίξεις πάρουν τη χειρότερη τροπή, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποια φάση παραλογισμού μπορεί να μπει η χώρα.

Επιλογή με ρίσκο
Συχνά - πυκνά στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να μην συζητάει καν τα αιτήματα του ισοβίτη απεργού πείνας ακόμα και αν καεί η Αθήνα επειδή πιστεύει ότι δεν είναι σωστό να διαπραγματεύεται με έναν τρομοκράτη. Δείχνουν δηλαδή τα κυβερνητικά στελέχη να γνωρίζουν όλα τα ενδεχόμενα αλλά να μην θέλουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω.
Καθώς το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και δεδομένου ότι η κοινή γνώμη εμφανίζεται να μην αντιδρά ιδιαίτερα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, όλα δείχνουν ότι το ίδιο θα κάνει και εάν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια και η κυβέρνηση αντιδράσει με υπέρμετρη βία.
Στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι, στην περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από ομάδες υποστηρικτών του Κουφοντίνα, είναι σίγουρο πως η πλειονότητα της κοινής γνώμης θα ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης και της Ν.Δ. Θεωρούν μάλιστα ότι γύρω από τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου θα συστρατευτούν πολλά στελέχη της Δεξιάς, τα οποία σήμερα εμφανίζονται να διαφοροποιούνται από τη γενικότερη πολιτική του Μητσοτάκη και να αναζητούν νέους πολιτικούς χώρους.
Παράλληλα η κυβέρνηση φιλοδοξεί πως θα επιτύχει να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ «συνδέοντάς» τον με την τρομοκρατία, θέμα στο οποίο η Κουμουνδούρου κρατάει σαφείς αποστάσεις διατυπώνοντας την καταδίκη της σε όλους τους τόνους.

Ο ρόλος των εμβολίων
Φυσικά, για να προχωρήσουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει εντυπωσιακή πρόοδος στο θέμα των εμβολιασμών, το οποίο δεν φαίνεται να προχωράει με τους ρυθμούς που θα ήθελε η κυβέρνηση. Οι κοντά ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί, για τους οποίους επαίρονται τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνουν όσους έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Στην πραγματικότητα δηλαδή οι εμβολιασμένοι την περασμένη Τρίτη ήταν περίπου 600.000.
Εάν το πλάνο που έχει βάλει η κυβέρνηση, να έχει εμβολιάσει στο τέλος Μαρτίου το 30% του πληθυσμού, δεν επιτευχθεί, τότε πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να στήσει κάλπες – αν και το τμήμα του εκλογικού σώματος που τον ενδιαφέρει, δηλαδή η τρίτη ηλικία, θα είναι εμβολιασμένο.

Ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, σύμφωνα με την Prorata, εάν αύριο γίνονταν εκλογές, τη Ν.Δ. θα ψήφιζαν οι ηλικίες άνω των 55 ετών σε ποσοστό 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 27%. Στις παραγωγικές ηλικίες, 35-54 ετών, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 28% για τη Ν.Δ. και 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις μικρότερες ηλικίες, 17-34 ετών, καταγράφεται ισοψηφία, με 21% και για τους δύο. Δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασμένων θα ψηφίσει Ν.Δ.
Στο ερώτημα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιδιώξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες οι απαντήσεις είναι πολλές. Κατ’ αρχάς όλα δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει να βρίσκεται σε παρά πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα χρήματα που υπήρχαν στα ταμεία του κράτους τελειώνουν και άρα τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα σταματήσουν. Στην εστίαση τα μισά εστιατόρια θα βάλουν λουκέτο, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ραγδαία το ποσοστό της ανεργίας.


Ακόμα όμως και στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς τα αλλεπάλληλα άνοιξε - κλείσε δεν έλυσαν το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα δηλαδή η μεσαία τάξη, στην οποία στηρίχτηκε η Ν.Δ., θα έχει υποστεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα, το οποίο πολύ δύσκολα θα μπορεί να επουλωθεί.

Παράλληλα όλο το τελευταίο διάστημα έχουν αποδομηθεί βασικά στοιχεία του επιτελικού κράτους, καθώς ο χιονιάς απέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί μια συνηθισμένη κακοκαιρία που και άλλες κυβερνήσεις είχαν αντιμετωπίσει επιτυχώς στο παρελθόν. Ακόμα η υπόθεση Λιγνάδη χτύπησε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Δεξιάς.


Όλα αυτά μαζί καταγράφονται στις μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου αυξάνονται σημαντικά.
«Το σταθερά αυξανόμενο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, αποτελεί τεκμήριο ότι σταδιακά αναπτύσσεται δυναμική αλλαγής του πολιτικού σκηνικού» γράφει ο Άγγελος Σεριάτος, επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Prorata, για τη μέτρηση που έκανε για την «Εφημερίδα των Συντακτών» και επισημαίνει: 
«Η Ν.Δ. σε μόλις τρεις μήνες δείχνει να έχει απολέσει 3% στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 7% σε σχέση με την εκλογική επίδοση του Ιουλίου του 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κοντά στο 24% αντιμετωπίζοντας δυσκολία να προσεγγίσει τη δική του τελευταία εκλογική επίδοση (31,5%)».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail