Τα είπαν Μακρόν - Σίσι για Λιβύη και φράγμα της Αναγέννησης στο Γαλάζιο Νείλο

Την Κυριακή, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσι για να συζητήσουν μια σειρά περιφερειακών θεμάτων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, συζήτησαν για τη Λιβύη και το μεγάλο φράγμα της αναγέννησης της Αιθιοπίας (GERD).

Σε δήλωσή του σχετικά με τη συζήτηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Μακρόν χαιρέτισε το ρόλο της Αιγύπτου ως ζωτικής σημασίας για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, καθώς και τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Ελ-Σίσι για το θέμα. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Ελ-Σίσι έχουν ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση στο ζήτημα της Λιβύης.

"Ο Μακρόν επιβεβαίωσε την προθυμία της Γαλλίας να συνεχίσει την εντατικοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού με την Αίγυπτο όσον αφορά το ζήτημα της Λιβύης", πρόσθεσε ο Ράντι.

Ο Ελ-Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη απομάκρυνσης των μισθοφόρων από τη Λιβύη και υπονόμευσης οποιασδήποτε παράνομης ξένης παρέμβασης στις υποθέσεις της Λιβύης, προκειμένου να οδηγηθούν τα πράγματα στη διεξαγωγή των γενικών εκλογών της Λιβύης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ο Ελ-Σίσι προειδοποίησε ότι η ξένη παρέμβαση στη Λιβύη συμβάλλει στην τροφοδότηση της κρίσης.

Η Αίγυπτος εξέφρασε την υποστήριξή της για το σχηματισμό μιας νέας εκτελεστικής αρχής στη Λιβύη που επιλέχθηκε στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το Φεβρουάριο. Ο Ελ-Σίσι επιβεβαίωσε την προθυμία του να συνεργαστεί με τους νέους αξιωματούχους.

Οι πρόεδροι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης, συμφώνησαν στην ανάγκη εντατικοποίησης των αμοιβαίων προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή του αφρικανικού Σαχέλ.

Ο Μακρόν τόνισε επίσης την εκτίμηση της Γαλλίας για τις εκτεταμένες και σταθερές σχέσεις με την Αίγυπτο και εξέφρασε την επιθυμία να ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε την πολιτική επιρροή της Αιγύπτου σε περιφερειακό επίπεδο, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει θετικά την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας για την επίτευξη πολιτικών διακανονισμών για τις κρίσεις στην περιοχή.

Όσον αφορά την κρίση του GERD, ο Macron εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αίγυπτος, το Σουδάν και η Αιθιοπία θα καταλήξουν σε συμφωνία για το φράγμα που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους.

Η Αίγυπτος και το Σουδάν βρίσκονται σε διαμάχη με την Αιθιοπία σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος στο Γαλάζιο Νείλο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail