Ο ρόλος του διανοούμενου

B_Me / pixabay
Αν καθίσει κανείς να μελετήσει ενδελεχώς, τα αίτια των διαφόρων πολέμων και γενικότερα των βιαιοπραγιών, που έχει διαπράξει το ανθρώπινό γένος, από την εμφάνισή του επάνω στη Γη, και όχι μόνον τα εγκλήματα αυτά κατά των συνανθρώπων του, αλλά και κατά του φυσικού του περιβάλλοντος, που αποτελεί και την ίδια την κατοικία του, θα διαπιστώσει ότι εμφανίζεται εδώ τώρα μία αδιανόητη, εντελώς ακατανόητη και παρανοϊκή αντίφαση στην συμπεριφορά του.

Στο ανθρώπινο γένος και γενικότερα σε όλα τα έμβια όντα, εφαρμόζεται η Γενική Αρχή της Διαιώνισης του Είδους, με στόχο να αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός τους . Όλοι λοιπόν οι άνθρωποι εφαρμόζουν ενστικτωδώς αυτή την Αρχή, και με περισσότερο ζήλο εκείνοι που ακολουθούν τις προτροπές ορισμένων θρησκειών, τις οποίες οι ίδιοι έχουν επινοήσει με τις φαντασιώσεις τους . Από την μια πλευρά λοιπόν, προσπαθούν να αυξήσουν τον πληθυσμό τους και από την άλλη, με όλες αυτές τις εγκληματικές πράξεις, που έχουν διαπράξει κατά των συνανθρώπων τους, κατάφεραν να τον μειώσουν κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμυρίων, των οποίων το γενικό σύνολο δεν τόλμησαν ποτέ να γνωστοποιήσουν, για να μην θίξουν τον πολιτισμό τους .

Σε ό, τι αφορά τώρα αυτά τα σύνολα των ανθρώπων, που αποτελούν όλους τους λαούς της Οικουμένης, τι θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ; Δεν επιθυμούν, πράγματι, καθόλου τους πολέμους και προτιμούν να συμβιώνουν με όλους τους άλλους λαούς, πάντοτε ειρηνικά και να ανταλλάσσουν τα προϊόντα τους και τα πνευματικά τους επιτεύγματα . Όμως, επιδεικνύουν μια αδράνεια και μια ανεξήγητη αδιαφορία, για όλη αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ; Δεν είναι καθόλου εύκολο να δώσει κανείς μια πειστική ερμηνεία . Ίσως να επαληθεύεται η εξής άποψη : Οι άνθρωποι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες . Στην πρώτη, που είναι και η πολυπληθέστερη, ανήκουν εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν στον κόσμο αυτόν που βρέθηκαν, χωρίς καμία άνεση και οι περισσότεροι με πάρα πολλές στερήσεις και δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να ασχοληθούν με τα σοβαρά αυτά προβλήματα που θα έπρεπε να τους απασχολούν, ως μετέχοντες σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο . Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνοι, που έχουν λύσει τα προβλήματα της επιβίωσής τους και ζουν, άλλοι με λιγότερη και άλλοι με πολύ περισσότερη άνεση και δεν προβληματίζονται για το μέλλον των επερχόμενων γενεών, για να μην χάσουν την ηρεμία τους .

H δική μου όμως προσωπική άποψη είναι η ακόλουθη : Υπάρχει σήμερα ανά τον κόσμο ολική έκλειψη της Διανόησης . Οι εποχές που αναφέρονται στην ιστορία, της αναγέννησης και του διαφωτισμού και έβγαλαν την ανθρωπότητα από τον λήθαργο, στον οποίο είχε περιέλθει, κατά την διάρκεια του μεσαίωνα, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί . Σπανίζουν σήμερα οι διανοούμενοι αντάξιοι εκείνων, που έζησαν αυτές τις λίγες φωτεινές εποχές της ιστορίας και διαφώτισαν τους αποκοιμισμένους λαούς . Γιατί διανοούμενος δεν είναι, ούτε ο λογοτέχνης συγγραφέας, ούτε ο καλλιτέχνης, ούτε ο επιστήμονας . Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος διαφωτίζει τον λαό, αποκαλύπτοντας τα εγκληματικά σφάλματα της εξουσίας . Και όπως είχε γράψει ο Νόαμ Τσόμσκι, σε ένα από τα βιβλία του, την εποχή του πολέμου κατά του Βιετνάμ, «Η εξουσία λέει ψέματα. Ο ρόλος του διανοούμενου επομένως, είναι να τα αποκαλύπτει και να τα απομυθοποιεί . Η δουλειά των διανοουμένων είναι να λένε την αλήθεια στην εξουσία» .

Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι διανοούμενος και ο ίδιος και ίσως ο μοναδικός, που υπάρχει σήμερα στις Η.Π.Α . Είναι καθηγητής της Γλωσσολογίας και φιλοσοφίας στο Μ.Ι.Τ και έχει γράψει πολλά ενδιαφέροντα βιβλία . Αρκεί κανείς να διαβάσει ένα μόνον απ’ αυτά –«Πώς λειτουργεί ο Κόσμος» – και θα μάθει τόσες πολλές αλήθειες, για την σημερινή πραγματικότητα, που θα μείνει κυριολεκτικά άναυδος . Θα υπάρχουν βέβαια και αρκετοί άλλοι, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε άλλες ασφαλώς χώρες, μόνο που εγώ δεν έτυχε να τους γνωρίζω. Όσο για τους Έλληνες διανοούμενους, δεν έχω ακούσει, μέχρι τώρα, να υπάρχει κανένας. Και η έλλειψη αυτή βέβαια, θα πρέπει να χαροποιεί αφάνταστα τους πολιτικούς μας ηγέτες.

Αιμίλιος Κομίνης Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail