Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία θα δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ Αιγύπτου και ΗΑΕ;

Άρθρο του Ιγκόρ Σομπότιν στη ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» αναφέρεται στις προοπτικές υπογραφής συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου και ιδιαίτερα τη θέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με αυτό, γράφει η «TurkPress» στην αραβική (στις 8/3/2021).

Aπό: echedoros-a.gr

Ο συντάκτης γράφει ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία ενδέχεται να υπογράψουν συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των περιοχών της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν το απέκλεισε, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του Καΐρου σχετικά με τα νότια σύνορα της Άγκυρας.

Γράφει ο Ρώσος αρθρογράφος, «Ωστόσο, ο επικεφαλής του τουρκικού διπλωματικού σώματος υπονόησε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια θεωρούνται περιφερειακοί αντίπαλοι», όπως σημειώνει το  πρακτορείο "RT".

Πρόσθεσε, «η τουρκική πλευρά υποστήριζε πάντα την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ οι Αιγύπτιοι χρηματοδότησαν ενεργά το ανατολικό τμήμα της χώρας και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαγτάρ. Τώρα, ωστόσο,  η κατάσταση αλλάζει».

Ο Τζαλίλ Χαρτσάουι , εξέχων ερευνητής στο Ελβετικό Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για την Καταπολέμηση του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως αναφέρεται στο  άρθρο ότι «μια νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα χρειαζόταν πολύ χρόνο πριν την επισημοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον Χαρτσάουι, «είναι απίθανο να υπάρξει σύμπνοια σε αυτήν,  μεταξύ της Αιγύπτου και του πλησιέστερου εταίρου της, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των οποίων η κυβέρνηση αντιτίθεται στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Σημείωσε επίσης ότι η απόκλιση μεταξύ Κάιρου και Αμπού Ντάμπι σε αυτά τα θέματα αυξήθηκε κατά τους τελευταίους επτά έως οκτώ μήνες.

Ο Χαρτσάουι επεσήμανε ότι «ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου για τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020, αν όχι νωρίτερα».

Προβαίνει στην ερώτηση: «είναι τα ΗΑΕ ικανοποιημένα με αυτό; Όχι. Ωστόσο, δεν υπάρχει ρήγμα μεταξύ του Καΐρου και  του Αμπού Ντάμπι. Στη δυτική Λιβύη, υπάρχει μια πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία αυτοί οι παίκτες πρέπει να ενεργήσουν.  Ο Μάρτιος  του 2021 και ο Ιανουάριος του 2020 δεν πρέπει να συγχέονται», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Turkpress
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail