Διχασμένοι οι ηγέτες της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία - αναλυτής

Freepen.gr - Η τροχιά της Τουρκίας για μείωση του χώρου για την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει αφήσει τους ηγέτες της ΕΕ διχασμένους για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν με την Άγκυρα, δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι, συνεργαζόμενος μελετητής στο Carnegie Europe.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν πάρει μια στροφή προς το χειρότερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έγραψε ο αναλυτής, επισημαίνοντας μια σειρά από διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400, τις γεωτρήσεις για τους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και την στρατιωτική παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, και τη Συρία.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ "επιθυμούν μια πιο ήρεμη, πιο προβλέψιμη σχέση με την Άγκυρα, είτε για οικονομικούς λόγους (στην περίπτωση της Γερμανίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας) είτε για το φόβο ενός νέου κύματος προσφύγων", έγραψε ο Πιερίνι, ενώ η Τουρκία έχει περιορίσει, αν υπάρχουν, τις όποιες "εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της Ευρώπης" και δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για μια μόνιμα εχθρική σχέση με το μπλοκ.

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί για μια σειρά μεταρρυθμιστικών πακέτων, μεταξύ των οποίων ένα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την ενίσχυση της Δημοκρατίας της χώρας. Η κίνηση θεωρείται προσπάθεια της Άγκυρας για βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να ενισχύσει το κράτος δικαίου και να αλλάξει τους εκλογικούς νόμους σε ένα νομοσχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Οι Ευρωπαίοι έχουν ακούσει τέτοιες υποσχέσεις στο παρελθόν, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία τέτοιων υποσχέσεων, ειδικά στο πεδίο του κράτους δικαίου, καθώς ο κατάλογος δημοκρατικών αποτυχιών της Τουρκίας είναι μακρύς και αυξάνεται μέρα με τη μέρα", ανέφερε ο αναλυτής.

Η έξαρση των ανεπίλυτων διαφορών με την ηγεσία της Άγκυρας, έγραψε ο Πιερίνι, θα πρέπει να παρακινήσει τους ηγέτες της Ε.Ε. να σταματήσουν τις συζητήσεις με την Τουρκία και να επικεντρωθούν στην επίλυση των βασικών επίμαχων ζητημάτων μεταξύ των πλευρών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail