Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώτε καθημερινά για να ζήσετε περισσότερα χρόνια (έρευνα)

Νέα νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, Διαβήτη, Πεπτικού και Παθήσεων των Νεφρών, και από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

Aπό: onmed.gr

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα δύο άλλων μελετών στις οποίες συμμετείχαν νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για πάνω από 30 χρόνια. Συνέλεγαν λεπτομέρειες για τη διατροφή των συμμετεχόντων και στα δύο προγράμματα κάθε 2-4 χρόνια.

Ανέλυσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και το θάνατο 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων από 26 μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε 29 χώρες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών κάθε μέρα, είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό ήταν 12% χαμηλότερος, ενώ είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη, δεν μείωνε περαιτέρω τις πιθανότητες θανάτου. Δεν συμβάλλουν επίσης όλα τα φρούτα και λαχανικά την ίδια επίδραση στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

«Βρήκαμε επίσης ότι δεν προσφέρουν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά το ίδιο όφελος, παρόλο που οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις αντιμετωπίζουν γενικά το ίδιο όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων λαχανικών και των χυμών φρούτων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dong D. Wang, MD, ScD, επιδημιολόγος, διατροφολόγος και μέλος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

Τα αμυλώδη λαχανικά, όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι πατάτες και οι χυμοί φρούτων, δεν υπολογίζονται στη μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες ή συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντίθετα, η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με β-καροτένιο και βιταμίνη C, δηλαδή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το κέιλ, και τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τα καρότα, φάνηκε να έχουν οφέλη.

«Η έρευνα παρέχει ισχυρές αποδείξεις για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ως προς τη μακροζωία και υποδεικνύει ένα αριθμό-στόχο που πρέπει να καταναλώνει κανείς καθημερινά για τη βέλτιστη υγεία», δήλωσε η Anne Thorndike, MD, MPH., Πρόεδρος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών που μπορούν να συμπεριληφθούν στα περισσότερα γεύματα και σνακ και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του σώματός μας» καταλήγει.

Πηγή: Medical Daily

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail