Ισραηλινή ανάλυση: Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει Αίγυπτο και Ελλάδα με πλασματική θαλάσσια συμφωνία

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post και ο αρθρογράφος Seth J.Frantzman αναλύουν το γιατί η προσέγγιση Τουρκίας–Αιγύπτου, με τουρκική πρωτοβουλία, δεν θα προχωρήσει και γιατί χαρακτηρίζεται «φαντασίωση» μια συμφωνία των δύο χωρών για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Από: newsbreak.gr

Αναφέρει το σχετικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας:

Η Τουρκία επινόησε μια νέα «συμφιλίωση» αφότου οι προσπάθειες διάδοσης προπαγανδιστικών ιστοριών «συμφιλίωσης» με το Ισραήλ απέτυχαν πέρυσι. Στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού η Τουρκία είδε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ και οι ημέρες της στενής συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ έφτασαν στο τέλος τους, προσπάθησε να εξαπατήσει το Ισραήλ σε μια «ναυτική συμφωνία».

Το Ισραήλ έχει ήδη στενές σχέσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και έχει οριοθετήσει τις οικονομικές ζώνες του.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος αναπτύσσουν αγωγό από μια συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι και αποτελούν μέρος ενός φόρουμ φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία προσπάθησε να ανατρέψει όλες αυτές τις σχέσεις τον Δεκέμβριο του 2019 υπογράφοντας συμφωνία με τη Λιβύη, εκτεινόμενη σε όλες τις ειρηνικές συμφωνίες που έχουν το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, για να αρπάξει μεγαλύτερο έλεγχο της θάλασσας.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο του 2020 και η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, τα ΗΑΕ και η Κύπρος καταδίκασαν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα τον Μάιο του 2020. Η Τουρκία απάντησε απειλώντας την Ελλάδα και οι χώρες πλησίασαν σε μια πιθανή σύγκρουση. Η Γαλλία ενεπλάκη επίσης.

Στη συνέχεια, η Τουρκία άλλαξε ταχύτητα και πήγε από τις απειλές, στη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Στις  κατασκευασμένες ιστορίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στις οποίες η Κύπρος εξαφανίστηκε από τα μεσογειακά ύδατα και τα δικαιώματα οικονομικής ζώνης, η Τουρκία και το Ισραήλ θα είχαν μια μαγική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα. Το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία. Το Ισραήλ δεν είναι θαλάσσιος γείτονας της Τουρκίας, παρά τους χάρτες που προσπάθησε να παρουσιάσει η Τουρκία, οι οποίοι αγνόησαν την Κύπρο.

Τώρα η Τουρκία έκανε το ίδιο πράγμα προσπαθώντας να εμπλέξει την Αίγυπτο. Αυτό έρχεται μετά το Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα όπου ήταν σαφές πώς η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και άλλες χώρες εξελίσσονται πιο στενά σε ένα σύστημα συμμαχίας κοινών συμφερόντων.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά για να διαδώσει την τελευταία ιστορία της. «Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες», λέει το κρατικό  Anadolu. «Η Ελλάδα ανησυχεί καθώς η Αίγυπτος ενεργεί σύμφωνα με την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε η Daily Sabah. «Η Αίγυπτος ανταποκρίνεται στην πρόταση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;», ρωτά το κρατικά ελεγχόμενο TRT στην Τουρκία.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να υπογράψουν μια θαλάσσια συμφωνία και θα ήταν παράξενο για την Αίγυπτο ξαφνικά να αναστρέψει τα χρόνια που πορεύεται με την Ελλάδα και την Κύπρο και να εμπλακεί σε μια συμφωνία που καταργεί τις οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου και βλάπτει την Ελλάδα.

Η παράξενη προσέγγιση της Τουρκίας, παρόμοια με την προσέγγιση στο Ισραήλ το Δεκέμβριο, είναι η κυβέρνηση να ενημερώσει τα ΜΜΕ ότι αυτό συμβαίνει και όλοι το αναφέρουν ως γεγονός και στη συνέχεια η ιδέα γίνεται «πραγματικότητα» χωρίς να έχει συμβεί τίποτα. Το ίδιο πράγμα έγινε στην προσπάθεια εξαπάτησης του Ισραήλ και των ισραηλινών ΜΜΕ, σε μια φανταστική συμφωνία που δεν είχε ποτέ καμία πιθανότητα να συμβεί.

Η Τουρκία μιλάει για «συμφιλίωση», αλλά οι περισσότερες χώρες με μακρά εμπειρία στο να απειλούνται, να συκοφαντούνται, να προσβάλλονται ακόμα και να τρομοκρατούνται, από το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συμφιλίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία διαρρέει αυτές τις ιδέες μόνο για να πάρει αυτό που θέλει.

Σε κάθε «συμφωνία» διασφαλίζει μια τεράστια αξίωση για τη Μεσόγειο πολύ πέρα από τα δικαιώματά της και καταπατά την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν θα κέρδιζαν τίποτα από καμία συμφωνία με την Τουρκία, επειδή έχουν ήδη δημιουργήσει τις οικονομικές τους ζώνες. Δεν χρειάζονται την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί τους, επειδή έχουν την Ελλάδα και την Κύπρο πολύ πιο κοντά.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία υιοθετεί αυτές τις ιδέες για να διεκδικήσει ύδατα στα οποία δεν έχει δικαιώματα και δεν δίνει τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Γαλλία γνωρίζει επίσης αυτό το παιχνίδι «συμφιλίωσης» και ζήτησε επίσης από την Τουρκία να αλλάξει και να κάνει πράγματα, όχι απλώς να λέει «συμφιλίωση» και να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Η φιλοξενία τρομοκρατών της Χαμάς από την Τουρκία και οι πρόσφατες απειλές για «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό έλεγχο είναι αποτρεπτικά. Ομοίως, η Τουρκία έχει απειλήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Αυτό δεν έχει ξεχαστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail