Η Κίνα προειδοποιεί ΝΑΤΟ-ΕΕ και διεισδύει στα Βαλκάνια

Οι σχέσεις του Πεκίνου με τις Βρυξέλλες ήταν ανέκαθεν ομαλές. Σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ, που έφθασαν στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου επί Τραμπ. Ωστόσο η στάση αυτή του Πεκίνου φαίνεται να αλλάζει και μάλιστα δραματικά για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της. Η H&M, η Burberry, η Nike, η Adidas είναι μερικές από τις εταιρείες που επλήγησαν από το κίνημα μποϊκοτάζ εναντίον τους που έχει ξεκινήσει στην Κίνα από την περασμένη εβδομάδα μετά τις κυρώσεις  που επέβαλε η ΕΕ με αφορμή την καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχεία Σιντζιάνγκ. 

Από: energia.gr - Της Μύρνας Νικολαΐδου

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα άρχισε να κυκλοφορεί στα κινεζικά μέσα μια ανακοίνωση της H&M του 2020 όπου έλεγε ότι πλέον δεν θα προμηθεύεται βαμβάκι από τη Σιντζιάνγκ. «Δεν νομίζω ότι μια εταιρία θα πρέπει να πολιτικοποιεί την οικονομική της συμπεριφορά», δήλωσε εμφανώς ενοχλημένος ο Σου Γκουισιάνγκ, εκπρόσωπος των αρχών της Σιντζιάνγκ σε συνέντευξη Τύπου. «Μπορεί η H&M να συνεχίζει να βγάζει χρήματα στην κινεζική αγορά; Όχι πια», τόνισε με νόημα. Το κύμα μποϊκοτάζ των ξένων προϊόντων στην Κίνα συνέπεσε με τις συντονισμένες κυρώσεις που επέβαλαν στην Κίνα εκτός από την ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει δημοσίως το Πεκίνο για γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή. Ωστόσο η ΕΕ είχε μέχρι πρότινος τηρήσει πιο χαμηλούς τόνους. Ο συντονισμός αυτός ωστόσο των Δυτικών φαίνεται ότι έχει θορυβήσει το Πεκίνο. Ειδικά μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.  Είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες και με τους ‘27’ μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Προηγήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες, η οποία συνοδεύθηκε από μια πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν ενωμένοι την Κίνα.

Η εν λόγω επαναπροσέγγιση Ουάσινγκτον-Βρυξελλών -μετά τα «πέτρινα χρόνια» Τραμπ- έχει ανησυχήσει το Πεκίνο, που πλέον διαισθάνεται τον σχηματισμό ενός αντικινεζικού μετώπου, αν και διατηρεί καλές σχέσεις με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Διόλου τυχαίο άλλωστε ότι έχει επενδύσει σε 18 χώρες της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάς. Όπως τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι χθες επισκέφθηκε την Αθήνα ο υπουργός Άμυνας της Κίνας εν μέσω των αυξανόμενων αμερικανικών πιέσεων να διακοπούν περαιτέρω συμφωνίες της Αθήνας με το Πεκίνο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας της Κίνας κ. Γουέι Φένγκε  συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του. Στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον Κινέζο ομόλογό του, συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε τόσο η ανατολική Μεσόγειος όσο και οι τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της Κίνας βρέθηκε και στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπάιντεν-Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα προμηθευτεί το σύστημα 5G από την Κίνα, αλλά πρόσθεσε πως η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί.

Την ίδια ώρα η Κίνα διεισδύει στα Βαλκάνια με ταχύτατους ρυθμούς, στέλνοντας μάλιστα ηχηρά μηνύματα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.  «Η Κίνα δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί η ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Γουέι Φενγκέ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης την περασμένη Παρασκευή στο σημείο της Πρεσβείας της Κίνας στην πρώην Γιουγκοσλαβία. «Ο κινεζικός στρατός δεν θα επιτρέψει ποτέ στην ιστορία να επαναληφθεί καθώς η Κίνα είναι ικανή και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Γουέι Φενγκέ καταθέτοντας στεφάνι στο Βελιγράδι, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της Πρεσβείας της Κίνας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999. Ο  Γουέι νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η περιοδεία του Κινέζου υπουργού σε Ελλάδα, Σερβία, Σκόπια και Ουγγαρία συμπίπτει και με τις πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ΝΑΤΟΪκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ακολουθώντας την αμερικανική γραμμή, φέρονται να είναι έτοιμες να στείλουν πολεμικά πλοία τους στη Νότια σινική Θάλασσα.

Οι Κινέζοι παρατηρητές σημείωσαν ότι η Κίνα επιδιώκει με την περιοδεία αυτή την οικοδόμηση και εμβάθυνση καλών διμερών και στρατιωτικών σχέσεων με ευρωπαϊκά και βαλκανικά κράτη. Ωστόσο, η συμβολική επίσκεψη του Γουέι Φενγκέ στον τόπο της Κινεζικής Πρεσβείας στην πρώην Γιουγκοσλαβία θεωρείται σαφές μήνυμα προς την Δύση ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να απαντήσει σε τυχόν προκλητικές κινήσεις από άλλους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail