Η Τουρκία ετοιμάζεται να συγκρουστεί με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο

YORUK ISIK/ REUTERS
Στόχος της Άγκυρας είναι να διαλύσει τις σχέσεις του Ισραήλ. Επεδίωξε επίσης να δελεάσει την Αίγυπτο με ισχυρισμούς συμφιλίωσης τον τελευταίο μήνα.

jpost.com - SETH J. FRANTZMAN / Παρουσίαση Freepen.gr 

Η Τουρκία απέστειλε διπλωματική νότα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να ζητήσουν "την άδειά της πριν αναλάβουν εργασίες για το προτεινόμενο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου", σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας.

Αυτό έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά που το Ισραήλ ολοκλήρωσε μια ναυτική άσκηση με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την εμπόλεμη κυβέρνηση στη Λιβύη το 2019 και απείλησε με αξιώσεις Λευκωσία και Αθήνα στη θάλασσα κατά το παρελθόν έτος.

Τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2020, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ήθελε να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ, επιδιώκοντας να το απομακρύνει από μια αναδυόμενη εταιρική σχέση με την Ελλάδα.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας επεδίωξαν ακόμη και να στείλουν χάρτες στο Ισραήλ, ισχυριζόμενα ότι θα μπορούσε να υπογράψει ναυτική συμφωνία με την Ιερουσαλήμ η οποία θα σβήσει τις αξιώσεις της Κύπρου από το χάρτη.

Αντ ' αυτού, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν φιλικούς δεσμούς και ένα θαλάσσιο όριο στο οποίο συμφωνούν. Το Ισραήλ παραλαμβάνει νέα πλοία Sa'ar 6 για να υπερασπιστεί την αποκλειστική οικονομική του ζώνη στη θάλασσα και τις πλατφόρμες του φυσικού αερίου του.

Επιπλέον, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο για τον αγωγό East Med το περασμένο καλοκαίρι και αποτελεί μέρος ενός φόρουμ φυσικού αερίου μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου.

Στόχος της Τουρκίας είναι να διαλύσει τις σχέσεις του Ισραήλ. Επεδίωξε επίσης να δελεάσει την Αίγυπτο με ισχυρισμούς συμφιλίωσης τον τελευταίο μήνα.

Η Αίγυπτος έχει ξεκθαρίσει ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε εγχώριες μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει το δρόμο της εξομάλυνσης. Η Τουρκία φιλοξενεί τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

"Σε διπλωματική νότα που στάλθηκε στις πρεσβείες των δύο χωρών και στην αντιπροσωπεία της ΕΕ τη Δευτέρα, η Άγκυρα ανέφερε ότι οι τρεις πρέπει να ζητήσουν την άδειά της πριν διενεργήσουν οποιαδήποτε εργασία στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές", ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ.

Η Τουρκία είναι θυμωμένη διότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα "την περασμένη εβδομάδα υπέγραψαν μια αρχική συμφωνία για την τοποθέτηση του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου τροφοδοσίας στον κόσμο που θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τους".

Ο τελευταίος ισχυρισμός της Άγκυρας είναι ότι τα προβλεπόμενα σχέδια της διασύνδεσης Euro-Asia μήκους 1.200 χιλιομέτρων (745 μιλίων) δείχνουν ότι διέρχεται από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ. 

Η Τουρκία προφανώς θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την απειλή σχετικά με το καλώδιο για να εκβιάσει το Ισραήλ. Για να δείξει το πώς θα το χρησιμοποιήσει, η κυβέρνηση στην Άγκυρα έδωσε τις εντολές της σε κρατικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Το καθεστώς έχει συλλάβει, φυλακίσει ή εξαναγκάσει σε εξορία όλους τους κρίσιμους δημοσιογράφους, έτσι ώστε τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας να αντικατοπτρίζουν τη στάση της κυβέρνησης. Daily Sabah, TRT και Anadolu έσπευσαν να δημοσιεύσουν τις κυβερνητικές αξιώσεις σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και το "διάβημα" που στέλνει η Τουρκία.

Το νέο σημείωμα της Τουρκίας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς της συμφιλίωσης το προηγούμενο έτος. Έχει επίσης επιτεθεί στο Κοσσυφοπέδιο για την έναρξη σχέσεων με το Ισραήλ και προσπάθησε να σαμποτάρει τις νέες συμφωνίες του Αβραάμ (Abraham Accords) με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Η Αγκυρα είναι επίσης θυμωμένη που το Σουδάν και το Ισραήλ κάνουν τώρα ειρήνη. Πρόκειται για οπισθοδρομήσεις για την εμπόλεμη χώρα, η οποία στηρίζει τη Χαμάς και προσπάθησε να απομονώσει το Ισραήλ κατά την τελευταία δεκαετία.

Μέχρι πριν από περίπου 15 χρόνια, η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν καλές σχέσεις. Από τότε, όμως, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην εξουσία και έχει γίνει όλο και πιο αυταρχικός, ενώ η χώρα του έχει μετατραπεί σε ηγετικό αντίπαλο του εβραϊκού κράτους. Μάλιστα συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία σε σχόλια στον ΟΗΕ το 2019.

Τώρα, η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη στην περιοχή. Οι μόνοι φίλοι της είναι το Κατάρ, η Χαμάς και η αδύναμη κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς και ορισμένοι εξτρεμιστές στη βόρεια Συρία που είναι γνωστοί περισσότερο για την εθνοκάθαρση που εκτελούν εργαζόμενοι ως μισθοφόροι για την Άγκυρα παρά για οτιδήποτε άλλο.

Η Αγκυρα θέλει να δείξει ένα νέο πρόσωπο, μιλώντας πρόσφατα με τη Ρωσία και το Κατάρ για τη Συρία και έχοντας επίσης τον Ερντογάν να γράφει ένα op-ed για το Bloomberg. Ωστόσο, κατάφερε να αποξενώσει τη Γαλλία και πολλές άλλες χώρες. 

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να συνεργαστούν με την Τουρκία για τη διοργάνωση ειρηνευτικής Διάσκεψης των Ταλιμπάν, αν και η Άγκυρα φαίνεται να προτιμά τη Ρωσία και το Ιράν να συνεργαστούν με τη Δύση και τις ΗΠΑ. Ακόμη και το ΝΑΤΟ φαίνεται να ανησυχεί για την καταστολή της Δημοκρατίας από την Τουρκία και την στροφή της προς τη Ρωσία και την Κίνα.

Θέτοντας μια πρόκληση για την Ελλάδα και το Ισραήλ, η Τουρκία μπορεί να προετοιμάζει το δρόμο για αυξημένες εντάσεις στην πορεία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Αυτές οι χώρες, μαζί με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, φαίνεται να έχουν όλο και περισσότερο κοινά συμφέροντα.

Επιπλέον, η Αμερική και η Ινδία, καθώς και άλλες χώρες, θέλουν να συνεργαστούν στενότερα με τη Γαλλία ενώ η Γαλλία και η Ινδία θέλουν να συνεργαστούν με τα ΗΑΕ.

Αυτό σημαίνει ότι ένα υποβρύχιο καλώδιο ή αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να συμβολίζει μια μεγαλύτερη και μεταβαλλόμενη δυναμική. Η Τουρκία, για παράδειγμα, δεν πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται επίσης με την Ελλάδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail