Αιγύπτιος αναλυτής: Γνήσια ή για το θεαθήναι τα ανοίγματα της Τουρκίας στο Κάιρο;

Freepen.gr - Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κάνει μια σειρά από δημόσια ανοίγματα προς τους Αιγύπτιους ομολόγους τους τις τελευταίες εβδομάδες, που σηματοδοτούν την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την αποκατάσταση των δεσμών από τότε που ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι ήρθε στην εξουσία το 2013.

Ο κόσμος διέρχεται μια μεταβατική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει μια νέα διοίκηση υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και τη Μέση Ανατολή, όπου έληξε πρόσφατα ο αποκλεισμός του Κατάρ, του οποίου ηγήθηκε η Σαουδική Αραβία, ανέφερε ο Michael Wahid Hanna, εμπειρογνώμονας της Αιγύπτου και ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα Century με έδρα τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια ενός podcast με την Washington Line.

Αλλά ενώ αυτές οι εξελίξεις ήταν παράγοντες στη σκέψη της Άγκυρας, ο Hanna τόνισε πως δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η προσέγγιση με το Κάιρο είναι γνήσια ή απλώς ένα άλλο παράδειγμα δημόσιας τοποθέτησης.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των ηγετών τους τα τελευταία χρόνια, το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου συνεχίστηκε αδιάλειπτα, ανέφερε.

Σε μια περιεκτική συνέντευξη, ο Hanna έθιξε διάφορα θέματα μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων σχετικά με την πρόσβαση σε υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, τις διαφορές σχετικά με τη σύγκρουση της Λιβύης και τις αποκλίνουσες στάσεις απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πέρυσι, η Αίγυπτος συμμετείχε μαζί με το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ιορδανία στη διαμόρφωση του φόρουμ αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) με εξαίρεση την Τουρκία. Και ο Hanna υπογράμμισε ότι αρκετές φωνές στο Κάιρο πιστεύουν πως οι προσπάθειες συμφιλίωσης της Άγκυρας υποκινούνται από την επιθυμία να σπάσουν αυτό το νέο περιφερειακό μπλοκ.

Ωστόσο, οι προτεραιότητες της Αιγύπτου από την Τουρκία θα είναι παραχωρήσεις για τη Λιβύη και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανέφερε.

Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη προς τη Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής συμφωνίας (GNA) έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση των προσπαθειών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο για να διεκδικήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει παράσχει ένα καταφύγιο για τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μετά την άνοδο του Σίσι στην κυβέρνηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail