Βαλλιστικοί πύραυλοι σφυροκόπησαν πομπή βυτιοφόρων κλεμμένου συριακού πετρελαίου και λαθραίο διυλιστήριο. Εκδίκηση Πούτιν κι Ασαντ;

Zero
Hedge, 8-3-21 Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλαπλές μεγάλες επιθέσεις πυραύλων σε νηοπομπή πετρελαιοφόρων και διυλιστηρίου στη βόρεια Συρία φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό την Παρασκευή. Αρχικά υπήρχε σύγχυση ως προς το ποιος ήταν πίσω από την καταστροφική επίθεση που εξαφάνισε πολλές δεκάδες πετρελαιοφόρα.

Εκπληκτικό βίντεο με τεράστιες μπάλες φωτιάς κοντά στις πόλεις αλ-Μπαμπ και Τζαράμπλους, κοντά στα τουρκικά σύνορα, κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αντιφατικές μαρτυρίες για το ποιος ξεκίνησε την επίθεση. Ωστόσο, πηγές φαίνεται να συμφωνούν ότι οι αρχικές εκρήξεις ήταν τόσο μεγάλες που έπρεπε να είναι αποτέλεσμα επιθέσεων βαλλιστικών πυραύλων. 

Αυτό οδήγησε σε κατηγορίες ότι είτε ο ρωσικός στρατός είτε η συριακή κυβέρνηση ήταν πίσω από αυτό σε αντίποινα και για να σταματήσει τις βυτιοπομπές πετρελαίου κλεμμένου από το συριακό εθνικό έδαφος.

Η Δαμασκός και η Ρωσία έχουν καταδικάσει εδώ και καιρό την τουρκική αρπαγή γης κατά μήκος των βόρειων συνόρων, καθώς και την αμερικανική κατοχή των πλούσιων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βορειοανατολικών περιοχών Deir Ezzor και al-Hasakah.

«Πηγή του Τουρκικού στρατού, η οποία ελέγχει τμήματα της βορειοδυτικής Συρίας όπου έχουν παρουσία τουρκικά στρατεύματα, ανέφερε ότι οι επιθέσεις με πυραύλους προκάλεσαν τις εκρήξεις, οι οποίες τραυμάτισαν επίσης 11 άτομα», μετέδιδε η Αλ Τζαζίρα μετά την επίθεση.

Και το Ασσοσιέντεντ Πρες περιέγραψε τα «μυστήρια χτυπήματα» με τα ακόλουθα την Κυριακή :

Φερόμενη πυραυλική επίθεση σε εγκατάσταση φόρτωσης πετρελαίου που χρησιμοποιήθηκε από δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία πυροδότησε μαζική πυρκαγιά σε μεγάλη περιοχή όπου είναι συνήθως σταθμευμένα τα πετρελαιοφόρα φορτηγά αυτοκίνητα, σύμφωνα με εναέριες και δορυφορικές εικόνες.

Ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης και βρετανικό παρατηρητήριο πολέμου κατηγόρησαν τη Ρωσία για τον βομβαρδισμό το βράδυ της Παρασκευής, κοντά στις πόλεις Τζαράμπλους και αλ-Μπαμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σε έκθεσή του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία, ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εκτόξευσαν τρεις πυραύλους που έπληξαν πρωτόγονα διυλιστήρια πετρελαίου και βυτιοφόρα στην περιοχή.

Οι επιθέσεις με πυραύλους σημειώθηκαν αργά τη νύχτα και οι πυρκαγιές φαίνεται να μαίνονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περιφερειακές και αντικυβερνητικές πηγές ειδήσεων επισημαίνουν συνεχώς τους ρωσικούς και συριακούς κυβερνητικούς βομβαρδισμούς...

Δεν έχει υπάρξει ακόμα επιβεβαίωση ή ανάληψη ευθύνης είτε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είτε από την κυβέρνηση Άσαντ.

Υπήρξαν πολλοί νεκροί και τραυματίες από την επίθεση, όπως τεκμηριώνεται από μια πηγή ειδήσεων της Μέσης Ανατολής :

Η βρετανική επιθεώρηση «κατέγραψε τους θανάτους τεσσάρων ανθρώπων, ενώ άλλοι 24 υπέστησαν διάφορους τραυματισμούς και εγκαύματα» στις επιθέσεις κοντά στις πόλεις Γιαράμπλους και Αλ-Μπαμπ. Τουλάχιστον ένας Σύριος αντικυβερνητικός μαχητής ήταν μεταξύ των νεκρών, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντούλ Ραχμάν.

Οι διασώστες αγωνίζονταν επί ώρες να σβήσουν τη φωτιά που εξαπλώθηκε σε περίπου 180 βυτιοφόρα, σύμφωνα με τον «War Monitor”.

"Οι πυρκαγιές είναι οι μεγαλύτερες μέχρι στιγμής από πυραυλική επίθεση σε αυτοσχέδια διυλιστήρια", ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Και κυρίως το ρεπορτάζ ανέφερε ότι "Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου σε ελεγχόμενα από την Τουρκία τμήματα του Χαλεπίου έχουν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, αν και η Μόσχα και το συριακό καθεστώς δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη".

Η Ουάσιγκτον ήταν επίσης εμφανώς σιωπηλή σχετικά με τη μεγάλη επίθεση. Εάν πράγματι αποδειχθεί ότι επρόκειτο για επιχείρηση του ρωσικού ή συριακού στρατού με βαλλιστικούς πυραύλους, θα σηματοδοτήσει μιαν εξαιρετικά προκλητική «σηματοδότηση» προς τον Λευκό Οίκο: ότι πρέπει να αναστρέψει την πορεία του για την «κατοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου» στη βορειοανατολική Συρία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail