Πυρηνικά υποβρύχια Astute: Τα πιο επικίνδυνα, φονικά κι αθόρυβα όπλα στον κόσμο

Freepen.gr - Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό σχεδιάζει να αναπτύξει επτά υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης κατηγορίας Astute για να αντικαταστήσει τον γηράσκοντα στόλο των πλοίων κατηγορίας Trafalgar της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, με τα νέα υποβρύχια να είναι από τα πιο ακριβά πολεμικά πλοία που καθελκύστηκαν ποτέ με κόστος περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα ανάλογα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το τελευταίο από τα μεγάλα πλοία μήκους 97 μέτρων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027, 26 χρόνια μετά την έναρξη της ναυπήγησης του πρώτου σκάφους το 2001, με το καθένα να εκτοπίζει περίπου 7.600 τόνους βυθισμένο, αναπτύσσοντας μέχρι 126 τορπίλες και πυραύλους κρουζ. 

Αυτή η δύναμη πυρός είναι περίπου ισοδύναμη με τρία καταδρομικά κατηγορίας τύπου 45 της Βρετανίας ή 3,5 από τις επερχόμενες φρεγάτες κατηγορίας 26 - κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του μικρού μεγέθους του στόλου επιφανείας της χώρας. Εν μέσω εκτεταμένων σημείων κακής αξιοπιστίας και υποαπόδοσης στα μεγάλα οπλικά συστήματα που αναπτύχθηκαν για το Βασιλικό Ναυτικό, από τα προβληματικά καταδρομικά κατηγορίας 45 έως τα αεροπλανοφόρα κατηγορίας Queen Elizabeth και τα μαχητικά στελθ F-35B, το υποβρύχιο πρόγραμμα φαίνεται να είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μακράν και συνεχίζει να παρέχει στη Βρετανία μια εξαιρετικά τρομερή επιθετική ικανότητα. Ωστόσο, τα ζητήματα με υπερβάσεις κόστους ήταν σημαντικά, με τα τρία πρώτα πλοία της κατηγορίας να είναι κατά μέσο όρο 58% πάνω από τον προϋπολογισμό και το τέταρτο να τον υπερβαίνει κατά ένα επίσης σημαντικό 16%.

Η κλάση Astute, σημειώνει το militarywatchmagazine.com, αναπτύχθηκε με συνεισφορές συμβουλών και εμπειρογνωμοσύνης της General Dynamics μέσω μιας σύμβασης σύμβασης Ναυτικού των ΗΠΑ και παρόλο που το πρόγραμμα αντιμετώπισε σημαντικές υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, αυτές ήταν γενικά σημαντικά μικρότερες από αυτές που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα άλλα προγράμματα πολεμικών πλοίων στη χώρα. Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές έχουν κάνει τολμηρούς ισχυρισμούς σχετικά με τις δυνατότητες των υποβρυχίων Astute, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι τα πιο ικανά υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης που αναπτύχθηκαν ποτέ. 

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των πλοίων είναι η ησυχία τους, με 39.000 προηγμένα αντι-ακουστικά πλακάκια που εξασφαλίζουν ένα επίπεδο θορύβου πρωτοφανώς χαμηλό για ένα δυτικό κατασκευασμένο πυρηνικό πλοίο και συγκρίσιμο με τα μικρά πετρελαιοκίνητα ηλεκτρικά επιθετικά σκάφη. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του πλοίου έχει διάρκεια ζωής 25 ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακύκλωση του αέρα και του νερού, γεγονός που επιτρέπει στο σκάφος να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να αναδυθεί. Το πλοίο μπορεί επίσης να διαθέσει κάποιο χώρο σε ειδικές μονάδες ειδικών δυνάμεων, όπως το Αμερικανικό Ναυτικό χρησιμοποιεί τα υποβρύχια κατηγορίας Οχάιο για να αναπτύξει SEALS για επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Το σύστημα σόναρ 7026 των Astute ενσωματώνει παθητική / ενεργή αναζήτηση και επίθεση, έχει συστοιχίες πλώρης, τομής, πλευρών και ρυμουλκούμενων και υποστηρίζεται από τον παραγωγό ως το κορυφαίο σύστημα σόναρ στον κόσμο. Αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν πλοία επιφανείας και υποβρύχια μέχρι 5.555 χιλιόμετρα μακριά, παρέχοντας ένα βαθμό συνειδητοποίησης της κατάστασης με λίγους αντιπάλους στον τομέα αυτό, αν και αυτές οι αποστάσεις είναι σημαντικά μικρότερες για τους στόχους με χαρακτηριστικά στελθ. Το αν τα υποβρύχια μπορούν να ανιχνεύσουν στόχους σε τέτοιες περιοχές όταν σαρώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ή μόνο όταν επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, παραμένει αβέβαιο. 

Παράλληλα με τους πυραύλους κρουζ Tomahawk για σκοπούς χερσαίας επίθεσης, οι αυτόχθονες τορπίλες βαρέων βαρών Spearfish των πλοίων προορίζονται για να κυνηγήσουν εχθρικά υποβρύχια και πλοία. Οι τορπίλες έχουν τεθεί σε λειτουργία από το 1992, και μετά από μια 17ετή παύση συνέχισαν την παραγωγή το 2020 με περίπου 500 να έχουν κατασκευαστεί από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1988. Τα όπλα φέρουν κεφαλές 300 κιλών και έχουν μια αξιοσέβαστη εμβέλεια 54 χιλιομέτρων. Τρία υποβρύχια κατηγορίας Astute είναι επί του παρόντος σε υπηρεσία, με ένα τέταρτο να υποβάλλεται σε θαλάσσιες δοκιμές και άλλα τρία υπό κατασκευή. Τα πλοία αντιμετωπίζουν έντονο επερχόμενο ανταγωνισμό από ανταγωνιστικά σχέδια που διοργανώνονται από ανταγωνιστικούς παραγωγούς υποβρυχίων πυρηνικής επίθεσης, όπως το Αμερικανικό Virginia Class Block V, το ρωσικό Yasen Class και το Laika Class και ίσως το πιο φιλόδοξο από όλα στο σχεδιασμό, του κινέζικο τύπου 95 Class.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail