Σβήνουν το Καστελόριζο και την Κύπρο από το χάρτη με τον Eastmed

Σε ταφόπλακα στα σχέδια για κοινή ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου οδηγεί η νέα χάραξις του αγωγού! – Ελαχίστη η επήρεια του Καστελλορίζου! 

Με την πλάτη στο τοίχο ευρίσκεται η Ελλάς μετά την στροφή της εξωτερικής πολιτικής του Καΐρου που απεφάσισε αιφνιδίως να προσεγγίσει την Άγκυρα και να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις της. Ήτοι να παρακάμψει την Κύπρο κατά την χάραξη του αγωγού Eastmed ώστε να ακυρωθεί η γεωπολιτική σημασία της Μεγαλονήσου στην αγορά ενέργειας και, να προκηρύξει οικόπεδα ερευνώ νοτίως της Κρήτης που τέμνουν τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδος όπως αυτά έχουν προσδιορισθεί από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Από: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Πρόκειται σαφώς για νέα στρατηγική του Καΐρου η οποία υπαγορεύεται τόσο από τον διεθνή παράγοντα που προτρέπει σε συνεννόηση με την Άγκυρα ώστε αυτή να απαγκιστρωθεί από τον Πούτιν, όσο και από το αιγυπτιακό άγχος να εξουδετερώσει τους φιλοδόξους ανατροπείς του Προέδρου Σίσι αδελφούς μουσουλμάνους.

Η προοπτική αποκαταστάσεως των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας και συσφίξεως των σχέσεων Αιγύπτου-Ισραήλ (μέσω του περάσματος του αγωγού από το έδαφος της πρώτης) δημιουργεί δυσμενή δεδομένα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ο συνδυασμός των δύο γεγονότων, της χαράξεως του αγωγού άνευ Κύπρου και της προκηρύξεως των αιγυπτιακών οικοπέδων πρακτικώς σημαίνει:

  1. Έμπρακτη αμφισβήτηση της επηρείας του Καστελλορίζου το οποίο είχε μείνει εκτός πεδίου στην συμφωνία οριοθετήσεως Ελλάδος- Αιγύπτου.

2.Αποδυνάμωση της κυπριακής θέσεως στην πενταμερή διάσκεψη και στα δικαιώματα της για θαλάσσιες ζώνες.

  1. Ενταφιασμό της τυχόν προοπτικής οριοθετήσεως ΑΟΖ Ελλάδος -Κύπρου με σημείο συναντήσεως την θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου.Κατ’ ουσίαν τα αιγυπτιακά οικόπεδα ακυρώνουν defacto τον νόμο Μανιάτη για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδος και δείχνουν τι είδους οριοθέτησις θα γίνει σε αυτό το κομμάτι στην περιοχή .

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει υπό το φώς αυτών των δεδομένων δύσκολη αποστολή κατά την σημερινή του μετάβαση στο Κάιρο . Ειδικώς αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Αίγυπτος δεν άλλαξε έως τώρα την χωροθέτηση των οικοπέδων που αναγνωρίζουν το εξωτερικό όριο της παράνομης τουρκικής υφαλοκρηπίδος. Όπως επίσης και ότι δεν ενημέρωσε την Ελλάδα για τις κινήσεις της αν και το άρθρο 5 της πρόσφατης συμφωνίας μαζί μας την υποχρεώνει! Η νέα χάραξις του Eastmed που παρακάμπτει την Κύπρο δυστυχώς είναι δύσκολο να αλλάξει καθώς η νέα πορεία έχει και την έγκριση του Ισραήλ. Εάν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και την μάχη της νέας φιλότουρκης κυβερνήσεως της Λιβύης να νομιμοποιήσει πλήρως το ανυπόστατο μνημόνιο τότε ευλόγως συμπεραίνουμε πως διατρέχουμε μείζονα κίνδυνο: σχεδόν την αποβολή μας από την Μεσόγειο Θάλασσα. Εάν συμβεί θα πρόκειται για μείζονα υποχώρηση του ελληνισμού! Ας ελπίσουμε πως όχι.

Ο κ. Δένδιας πάντως έδωσε για μιαν ακόμη φορά στο στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάς προωθεί την ειρήνη και την επίλυση των ζητημάτων στην περιοχή επί τη βάσει πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό ετόνισε σε Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητος του London School of Economics με θέμα: «Ελλάδα 2021: Αναστοχάζοντας το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο».Υπεγράμμισε ακόμη ότι η χώρα μας ευελπιστεί να λύσει την διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στην βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. «Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα χαιρέτισε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν» εσημείωσε χαρακτηριστικά.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.