Γιατί να κυνηγάμε τα Arleigh Burke και δε ναυπηγούμε στην Ιαπωνία δύο φονικά καταδρομικά Maya;

Freepen.gr - Το JS Haguro είναι το δεύτερο και τελευταίο καταδρομικό σκάφος της κατηγορίας Maya. Είναι επίσης το όγδοο καταδρομικό Aegis του Ιαπωνικού Ναυτικού. Η καρίνα τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και καθελκύστηκε στις 17 Ιουλίου 2019. Το πρώτο πλοίο στην κατηγορία, τοDDG-179 JS Maya μπήκε σε υπηρεσία στις 19 Μαρτίου 2020. 

Η νέα κατηγορία αντιτορπιλικών έρχεται με δυνατότητες βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας (BMD). Κάθε μονάδα κοστίζει περίπου US $ 1,5 Bn και ναυπηγήθηκαν στο ναυπηγείο της JMU στο Isogo Ward στη Γιοκοχάμα.

Η κλάση Maya θα περιοριστεί σε δύο μόνο πλοία. Τα επόμενα Ιαπωνικά σκάφη που θα διαθέτουν Aegis είναι τα ακόμα απροσδιόριστα "πλοία εξοπλισμένα με Aegis" που πιθανότατα θα παραγγελθούν ως συνέπεια της ακύρωσης του Aegis στην ξηρά.

Η νέα κατηγορία καταδρομικών έχει μήκος 170 μέτρα και εκτόπισμα 8200 τόνους. Λειτουργεί με πλήρωμα 310 ναυτικών. 

Τα καταδρομικά Maya είναι μια φονική μηχανή και χρήσιμο εργαλείο για μια χώρα που θέλει να πρωταγωνιστεί στη θάλασσα και ενδεχομένως μια αδέσμευτη ελληνική κυβέρνηση θα όφειλε να κάνει μια κίνηση. Αν συζητούσαμε να δώσουμε αρχικά 3+ δις για δύο πλοία που υπάρχουν μόνο στα σχέδια, γιατί να μην τα δίναμε, εκτός των φρεγατών που ούτως ή άλλως χρειαζόμαστε, για δύο πλοία που θα έφερναν τα πάνω κάτω και από μια χώρα με μεγάλη παράδοση στη ναυπήγηση καλών πλοίων;

Το Maya διαθέτει 96 κάθετους εκτοξευτές Mk41 VLS (64 εμπρός και 32 πίσω). Άλλα συστήματα όπλων της κατηγορίας Maya περιλαμβάνουν:

  • SM-6 also known as RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM)
  • SM-2MR Block IIIB Surface to Air Missiles
  • Type 07 Vertical Launch Anti-submarine rocket
  • Type 90/17 anti-ship missiles
  • Mk 45 Mod 4 127mm main gun
  • 2x Phalanx CIWS
  • 2x HOS-302 triple torpedo tubes (for Mk-46 or Type 73 torpedoes)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail