Οι ΗΠΑ απέσυραν αθόρυθα 50 πυρηνικές βόμβες από την Ευρώπη, οι 30 ήταν από το Ιντσιρλίκ

C BY-SA 2.0 / Dave Bezaire / B61 Nuclear bomb
Freepen.gr - Η διοίκηση Trump φαίνεται να έχει απομακρύνει αθόρυβα περίπου 50 από τις πυρηνικές βόμβες B61 από τις αποθήκες της Ευρώπης και της Τουρκίας, αφήνοντας περίπου 100 κεφαλές τοποθετημένες στις δύο περιοχές, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (Congressional Research Service), αναφέρει σε άρθρο του για το sputniknews.com ο Ilya Tsukanov.

Η δεξαμενή σκέψης, επιφορτισμένη με την ενημέρωση των Αμερικανών νομοθέτων για μια σειρά πολιτικών, αναφέρει ότι οι αλλαγές έχουν αναφερθεί σε πρόσφατα μη διαβαθμισμένες εκθέσεις, με τα πυρηνικά να αναδιατάσσονται, παρόλο που αξιωματούχοι των ΗΠΑ "δεν ανακοίνωσαν αλλαγές στην υπάρχουσα βάση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη".

Μια έκθεση του Ιανουαρίου από το δελτίο των ατομικών επιστημόνων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι περίπου 100 Β61 σταθμεύουν τώρα σε αμερικανικές βάσεις σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, κάτω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του 150.

Τα πυρηνικά λέγεται ότι βρίσκονται στην Ιταλία (στις βάσεις Aviano και Ghedi), στη Γερμανία (Αεροπορική Βάση Buchel), στο Βέλγιο (Βάση Kleine Brogel), στις Κάτω Χώρες (βάση Volkel) και στην Τουρκία (Incirlik). Οι ερευνητές απέδωσαν την πτώση των αναπτυγμένων πυρηνικών όπλων σε μια "μείωση της επιχειρησιακής χωρητικότητας αποθήκευσης στο Aviano και το Incirlik", με περίπου 130 B61 που τώρα λέγεται ότι αποθηκεύονται σε βάσεις στις ΗΠΑ και διατηρούνται έτοιμες για επιχειρήσεις στην Ασία ή σε άλλες τοποθεσίες εκτός Ευρώπης.

Το δελτίο των ατομικών επιστημόνων αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των βομβών στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας μειώθηκε από 50 σε περίπου 20 εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια που τέθηκαν για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τα επακόλουθά του. Η Μόσχα έχει περάσει χρόνια καλώντας την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της να απομακρύνουν όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από την Ευρώπη, με τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να τις περιγράφουν ως ένα "λείψανο του Ψυχρού Πολέμου".Η Ρωσία έχει επίσης επικρίνει το ΝΑΤΟ για "πυρηνικό διαμοιρασμό", που επιτρέπει στους συμμάχους μη πυρηνικής ενέργειας να συμμετέχουν στον σχεδιασμό επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν πυρηνικά. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι εκτός από την πρόκληση εντάσεων και υποψιών στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ο "πυρηνικός καταμερισμός" του ΝΑΤΟ αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Πηγές στη ρωσική κυβέρνηση δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η Μόσχα δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν αλλαγές στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ με έδρα την Ευρώπη, με έναν ανώνυμο αξιωματούχο να δηλώνει ότι είναι πιθανό η μείωση να σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των βομβών.

Ο Ευγένιος Μπουζίνσκι, συνταξιούχος Αντιστράτηγος στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν πιστεύει στη δυνατότητα πλήρους απόσυρσης αμερικανικών πυρηνικών βομβών από την Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι εάν οι Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές μπορούσαν να επαληθεύσουν την εξέλιξη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στις οποίες επιλέγονται στόχοι για καταστροφή σε περίπτωση πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail