Στροφή από την Τουρκία: Εγκαταλείπει το κυνήγι μαχητικού 5ης γενιάς και στρέφεται σε μαχητικά drones;

baykarsavunma.com
Freepen.gr - Ένας Τούρκος κατασκευαστής drone έχει ξεκινήσει τη φάση εννοιολογικού σχεδιασμού αυτού που ελπίζει ότι θα γίνει το πρώτο μαχητικό drone της χώρας, αναφέρει το defensenews.com.

Ο Haluk Bayraktar, ο γενικός διευθυντής της Baykar Savunma, δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι το αεροσκάφος είναι το "κορυφαίο πρόγραμμα προτεραιότητας της εταιρείας”.

Η ιδιόκτητη εταιρεία θα ολοκληρώσει τη φάση του εννοιολογικού σχεδιασμού μέχρι το 2023, την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Το σχεδιαζόμενο drone θα πετά σε επιχειρησιακό υψόμετρο 40.000 ποδιών. Το αεροσκάφος διαθέτοντας τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να εκτελεί αποστολές για πέντε ώρες ενώ θα συνδέεται με ένα δίκτυο δεδομένων δορυφορικών επικοινωνιών.

Το μαχητικό αεροσκάφος αναμένεται να φτάσει σε ταχύτητα 0,8 Mach και να φέρει το μέγιστο 1 τόνο πυρομαχικών. Θα χρησιμοποιηθεί σε στενή αεροπορική υποστήριξη, στρατηγική επίθεση, επίθεση εναντίον εχθρικού συστήματος αεράμυνας και αποστολές επίθεσης πυραύλων.

Το πρόγραμμα του Baykar έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει αβεβαιότητες σχετικά με τις απαιτήσεις μαχητικών νέας γενιάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συνεργασία της Τουρκίας στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter που κατασκευάζει το F-35 λόγω της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Η Τουρκία εκτελεί επίσης ένα πρόγραμμα αυτόχθονων μαχητικών αεροσκαφών, το TF-X, αλλά αυτό το φιλόδοξο έργο ταλανίζεται πάνω από τεχνολογικές εμπλοκές και περιορισμούς χρηματοδότησης.

Η BAE Systems βοήθησε το TF-X με τη φάση εννοιολογικού σχεδιασμού της στο πλαίσιο ενός προγράμματος αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιλέξει έναν κινητήρα, ο οποίος πρέπει να έρθει πριν σημειωθεί πρόσθετη πρόοδος στη φάση σχεδιασμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail