Εισφορά αλληλεγγύης: Οι 5 κατηγορίες ωφελούμενων από την αναστολή και το 2022

Mισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα απαλλαγούν και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, μετά και το πράσινο φως που άναψε η Κομισιόν για διατήρηση των μέτρων προσωρινού χαρακτήρα και το επόμενο έτος. Συνολικά οι "ωφελούμενοι" φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,2 εκατομμύρια.

Από: economy365.gr

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και προφανώς θα την αξιοποιήσει, ώστε να παγώσει την εισφορά αλληλεγγύης και να συνεχίσει τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Οι κερδισμένοι

Αυτοί που θα κερδίσουν από τη  μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και το επόμενο έτος είναι :

• Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

• Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.

• Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.

• Όσοι λαμβάνουν μερίσματα.

Μέτρα προσωρινά και στοχευμένα

Στο κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται ότι τα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν προσωρινά και στοχευμένα, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν την ενίσχυση της ανάκαμψης. Και σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση της ρευστότητας των φορολογούμενων με ποσά συνολικά 800 εκατ. ευρώ τα οποία θα πέσουν στην αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία χρονιά που οι επιχειρήσεις θα αναζητούν βηματισμό για να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έχει ανασταλεί αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.) και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους. Επί της ουσίας, για τους μισθωτούς έχει μηδενιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020.

Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η εισφορά αλληλεγγύης να καταργηθεί οριστικά το 2023 πιθανόν για όλους τους φορολογούμενους, καθώς σήμερα συνεχιζουν να πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.

Από το 2014 έπρεπε να καταργηθεί!

Υπενθυμίζεται ότι η η εισφοράς αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014, καθώς θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο αλλά αποτελεί φοροεισπρακτικός μηχανισμός που καμία κυβέρνηση δεν κατήργησε εδώ και 7 χρόνια! 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail