Γιατί απουσίαζε από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο Εύζωνας με την ανδρική Ποντιακή ενδυμασία;

Γιατί απουσίαζε από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο Εύζωνας με την ανδρική Ποντιακή ενδυμασία

Τιμώντας την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής στρατιωτική παρέλαση παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, μελών της κυβέρνησης και ξένων ηγετών, ακολουθώντας τους προβλεπόμενους υγειονομικούς κανόνες.

Από: epontos.blogspot.com - του Θεόφιλου Κωτσίδη

Η ιστορική παρέλαση μεταδόθηκε με τις φωνές του δημοσιογράφου Νίκου Αλιάγα και της επισμηνία Σοφίας Κορμά, που επιφορτίστηκαν την παρουσίασή της και ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης.

Ξεχωριστό τμήμα αποτέλεσε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς με τους Εύζωνες να χτυπούν αργά και δυνατά το βήμα τους και ρίγη συγκίνησης να διαπερνά από την εικόνα της μετάδοσης, μια και δεν επετράπη φυσική παρουσία του κόσμου.

Γιατί απουσίαζε από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο Εύζωνας με την ανδρική Ποντιακή ενδυμασία

Όμως παρόλο που ενώ στο άγημα της Προεδρικής Φρουράς υπήρχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019, Εύζωνας με την Ανδρική Ποντιακή ενδυμασία, στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις απουσίαζε.

Ακριβώς δύο αιώνες πριν, ο εκ Πόντου Αλέξανδρος Υψηλάντης, Γενικός Αρχηγός της Ανωτάτης Αρχής, διαβαίνει τον ποταμό Προύθο, σύνορο μεταξύ τής τότε τσαρικής Ρωσίας και των υπό οθωμανικό έλεγχο Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, με στόχο την προετοιμασία και την κήρυξη της Επανάστασης των Ελλήνων και όλων των Βαλκανίων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι οικογένειες των Υψηλαντών, Μουρούζηδων και πολλών άλλων της Παρευξείνιας διασποράς, ήταν χρηματοδότες του της Επανάστασης.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, μιλά για τη σημαντική συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Επανάσταση, από την ανάληψη των καθηκόντων του ως γενικού επιτρόπου της Φιλικής Εταιρείας.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail