Η Τουρκία σχεδιάζει να πάρει 20 τόνους χρυσού από τους κοσμηματοπώλες

Freepen.gr - Η κυβέρνηση της Τουρκίας σχεδιάζει να απαιτήσει από τους κοσμηματοπώλες να καταθέσουν χρυσό σε κρατικές τράπεζες για να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια για την οικονομία, ανέφερε η εφημερίδα Sözcü.

Κάθε κοσμηματοπώλης θα καταθέσει 500 γραμμάρια χρυσού στις τράπεζες, έγραψε η Sözcü την Τρίτη, επικαλούμενη σχέδια κανονισμών που προετοίμασε το Υπουργείο Εμπορίου. Ο συνολικός χρυσός που θα συλλεχθεί θα είναι περίπου 20 τόνοι και θα αξίζει περίπου 8,4 δισεκατομμύρια λίρες (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε.

Οι κοσμηματοπώλες είναι συγκλονισμένοι από την πρόταση, ανέφερε η εφημερίδα. Ο κανονισμός μοιάζει με φόρους που επιβλήθηκαν κατά την οθωμανική εποχή, δήλωσε ο Özcan Aygun, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).

Οι επιχειρήσεις δε θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το χρυσό, το οποίο θα κατατεθεί ως εγγύηση, αλλά μπορούν να κερδίσουν τόκο από αυτό, γράφει η Sözcü.

"Ελπίζω ότι θα το διορθώσουν, πρέπει να βρούμε μια μέση γραμμή", δήλωσε ο Hasan Çavuşculu, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ένωσης κοσμηματοπωλών και λιανοπωλητών ρολογιών στην Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Πιθανότατα η κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια, είπε.

Υπάρχουν περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία στην Τουρκία, αναφέρει η Sözcü.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail