Τρία χρόνια κι έξι μήνες έξτρα φυλακή στον Ντεμιρτάς για δηλώσεις του το 2015 για την κατάρριψη του Su-24!

Freepen.gr - Ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον πρώην συμπρόεδρο του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Selahattin Demirtaş σε τρία χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης με την κατηγορία της "προσβολής" του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για τη σχετική κατηγορία στο τουρκικό δίκαιο. Αφορά τις δηλώσεις του Demirtaş στο Αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης το 2015 κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία.

"Αρκετές περιπτώσεις προσβολής έχουν ξεκινήσει εναντίον μου για την κριτική της εξωτερικής πολιτικής. Δύο ξεχωριστά κατηγορητήρια έχουν προετοιμαστεί εναντίον μου μόνο και μόνο επειδή εξέφρασα μερικές επικρίσεις. Δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε περαιτέρω; άσκησα κριτική στην κυβέρνηση. Δεν έχω στοχεύσει άμεσα τον πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό", δήλωσε ο Demirtaş στο δικαστήριο στις 22 Μαρτίου, καθώς παρακολούθησε την ακρόαση μέσω του οπτικοακουστικού συστήματος πληροφορικής SEGBIS.

"Τώρα είμαι αναστατωμένος που δεν είπα περισσότερα εκείνη την εποχή. Φαίνεται ότι τα σχόλιά μου ήταν πολύ ελαφριά. Είναι καθήκον της δημοκρατικής κοινωνίας να επικρίνει την κυβέρνηση", ανέφερε.

Ο δικηγόρος Ramazan Demir δήλωσε ότι η ποινή που δόθηκε στον Demirtaş είναι μία από τις υψηλότερες ποινές φυλάκισης που δόθηκαν ποτέ σε μια υπόθεση "προσβολής" του Erdoğan.

Η σύζυγος του Demirtaş, Başak Demirtaş μοιράστηκε στο Twitter τη δήλωσή του το 2015 για την οποία έλαβε τη σχετική καταδίκη. Στο βίντεο, Ο Demirtaş επικρίνει την Αγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία.

"Αφήστε τους να μου δείξουν μόνο ένα όφελος για την Τουρκία από την κατάρριψη του ρωσικού τζετ και θα ζητήσω συγγνώμη. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν αυτή τη στιγμή [από τη δράση της Τουρκίας]", λέει ο Demirtaş στο βίντεο, αναφερόμενος στον τουρκικό λαό που συνεργάζεται με τη Ρωσία. Για αυτό καταδικάστηκε ο Κούρδος πολιτικός.

Ο Demirtaş έχει φυλακιστεί από τις 4 Νοεμβρίου του 2016 με κατηγορίες τρομοκρατίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail