Τουρκικό σχέδιο εισβολής σε 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς του Αιγαίου

Freepen.gr - Ο τουρκικός στρατός απαρίθμησε 131 ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων το καθεστώς αμφισβητεία και προετοίμασε σχέδια για την κατάληψή τους κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσιεύει το Nordic Monitor του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Το μυστικό έγγραφο, μια παρουσίαση του PowerPoint με 16 διαφάνειες, περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες τοποθεσίες σημειωμένες. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου και δε φέρει σφραγίδα ημερομηνίας.

Ήταν μέρος μιας μελέτης που επικεντρώθηκε στο συντονισμό μεταξύ των τμημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και τις πιθανότητες του καθενός εναντίον του άλλου σε μια σειρά διαφορών στο Αιγαίο και τον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση μιλά για το πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα.

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έκανε το λάθος ενσωματώνοντας το μυστικό σχέδιο στο αρχείο αποδεικτικών στοιχείων όταν έπρεπε να κάνει μόνο μια σύντομη σημείωση και να το βάλει μακριά σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Τέτοια έγγραφα μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο σε κλειστό δικαστήριο που προεδρεύεται από δικαστή. Το ίδιο έγγραφο μοιράστηκε επίσης με έναν άλλο εισαγγελέα, τον Cihat Ipekçi, στην Άγκυρα σε μια άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας αγνόησε επίσης τον απόρρητο χαρακτήρα του εγγράφου.

Τα επίμαχα νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμοί περιλαμβάνουν τρεις θέσεις στη Λαδόξερα, δεκατρείς στις Οινούσσες, δεκαπέντε στην Ψέριμο, δώδεκα στην Καλόλιμνο, δύο στο Φαρμακονήσι, δέκα στο Γυαλί, έντεκα στη Λέβιθα, δύο στην Στρογγύλη, δεκαοκτώ στους Αρκιούς, εικοσί ένα στους Φούρνους και 24 θέσεις γύρω από το νησί της Κρήτης.


Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα από την κρίση των Ιμίων. Υπογράμμισε ότι η κρίση του 1996 κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δύναμης θα είναι καθοριστικές για τις μελλοντικές εντάσεις αντίστοιχου επιπέδου με την Ελλάδα. Τόσο η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται απευθείας από το Γενικό Επιτελείο, όσο και η ελίτ της Μονάδας Ειδικών δυνάμεων του τουρκικού ναυτικού, (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιούνταν ξεχωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα σκάφη και τον αέρα μέσω ελικοπτέρων χρησιμότητας για να πάρουν τον έλεγχο των στοχευμένων νησιών και νησίδων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail