Και το δεύτερο καταδρομικό 055 στη διάθεση της Κίνας: Το πιο ισχυρό πολεμικό πλοίο στον κόσμο

Freepen.gr - Το Πολεμικό Ναυτικό του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN ) έθεσε σε υπηρεσία το δεύτερο από τα οκτώ βαρέα καταδρομικά κατηγορίας τύπου 055, το Lhasa, με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Κεντρικής Τηλεόρασης της Κίνας (CCTV) να ανακοινώνει την εκδήλωση ορόσημο στις 7 Μαρτίου. Η κατηγορία τύπου 055 εκτιμάται ότι έχει εκτόπισμα μεταξύ 12.000 και 13.000 τόνων και έξι ακόμη πλοία υποβάλλονται επί του παρόντος σε θαλάσσιες δοκιμές ή εξοπλίζονται πριν γίνουν δεκτά στην υπηρεσία πρώτης γραμμής. 

Όπως σημειώνει το militarywatchmagazine.com, η κατηγορία τύπου 055 επισημάνθηκε σε μια έκθεση του 2020 από το Βρετανικό αμυντικό think tank IISS ως ίσως το πιο ικανό επιφανειακό πλοίο στον κόσμο και έχει τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με μεγαλύτερους αριθμούς ελαφρύτερων και φθηνότερων πλοίων κατηγορίας τύπου 052D, τα οποία είναι και αυτά πάρα πολύ ισχυρά. Κάθε πλοίο διαθέτει ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο 112 κάθετων κυψελών εκτόξευσης, σε σύγκριση με τους μόλις 96 που διαθέτουν τα πιο βαριά οπλισμένα αμερικανικά και ιαπωνικά καταδρομικά AEGIS όπως τα Arleigh Burke και τα Maya και μόλις 48 από τα πιο ικανά ευρωπαϊκά καταδρομικά όπως τα βρετανικά πλοία τύπου 45 και γαλλικά και ιταλικά πλοία Horizon Class. 

Τα κινεζικά πλοία χρησιμοποιούν επίσης ένα πιο προηγμένο προφίλ στελθ από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία αντιτορπιλικών εκτός από την Αμερικανική τάξη Zumwalt - εκ των οποίων μόνο τρία κατασκευάστηκαν και δεν είναι ακόμα έτοιμα για μάχη πρώτης γραμμής.

Το πολεμικό πλοίο Lhasa πήρε το όνομά του από την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ στη νοτιοδυτική Κίνα, μετά από το πρώτο πλοίο της κατηγορίας που ονομάζεται Nanchang που είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Jiangxi. Το Nanchang έχει τον αριθμό κύτους 101 και μπήκε σε υπηρεσία στις 12 Ιανουαρίου 2020, ενώ το Lhasa έχει τον αριθμό κύτους 102. Το νέο πολεμικό πλοίο θεωρείται ότι θα διατεθεί για τη Βόρεια Διοίκηση του PLAΝ, όπου επιχειρεί επίσης το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, το Liaoning για το οποίο το Lhasa αναμένεται να χρησιμεύσει ως συνοδεία. Το πλοίο μήκους 180 μέτρων και πλάτους 22 μέτρων, είναι ένα από τα πολύ λίγα στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει ένα ραντάρ διπλής ζώνης το οποίο το καθιστά κατάλληλο για επιχειρήσεις αεράμυνας ακραίας και μεγάλης εμβέλειας. 

Τα καταδρομικά τύπου 055 αναπτύσσουν επί του παρόντος μερικά από τα πιο διαφορετικά οπλοστάσια πυραύλων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κατηγοριών πυραύλων επιφανείας - αέρος που ειδικεύονται να εμπλέκονται με στόχους σε διάφορες αποστάσεις, η σημαντική πλεονάζουσα ισχύς τους και ο χώρος που καταλαμβάνουν επί του σκάφους, που τους επιτρέπει να ενσωματώσουν στο μέλλον νέες κατηγορίες προηγμένων εξοπλισμών όπως όπλα λέιζερ και πυροβόλα όπλα.  

Οι νέες τεχνολογίες στροβιλογεννητριών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση του δυναμικού των πλοίων από αυτή την άποψη. Η Κίνα δεν έχει ακόμη αποκαλύψει σχέδια για το διάδοχο της κατηγορίας τύπου 055, με ορισμένους αναλυτές να εικάζουν ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα πολύ βαρύτερο πλοίο μεγέθους cruiser, ενώ άλλοι αναμένουν πιο συντηρητικό σχεδιασμό με ονομασία όπως "τύπος 055B", που θα βασίζεται στενά στην αρχική κατηγορία τύπου 055.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail