Η Τουρκία ελπίζει να φτιάξει δικό της...κινητήρα για να φτιάξει το μαχητικό της TF-X

Freepen.gr - Η Τουρκία εργάζεται σε εγχώριο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την προμήθεια κρίσιμων τεχνολογιών για κινητήρες για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος της, αφού οι συνομιλίες με τον βρετανό κατασκευαστή μηχανών Rolls-Royce έχουν παγώσει.

Η υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας, η προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών (SSB), ανέθεσε στην τοπική εταιρεία TRMotor να αναπτύξει τις τεχνολογίες, ανέφερε την Τετάρτη ο ερευνητής και δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ στο Defence News.

Η Τουρκία αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την αναβάθμιση της αεροπορικής δύναμης πυρός της, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 ως απάντηση στην απόκτηση ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400 το 2019. Η χώρα στοχεύει να κατασκευάσει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος, το TF-X, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε υπηρεσία τη δεκαετία του 2030.

Η TRMotor, Τούρκος κατασκευαστής κινητήρων που ελέγχεται από το κράτος, υπέγραψε τη συμφωνία με τον κύριο ανάδοχο του προγράμματος TF-X, την κρατική τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI), την Κυριακή, δήλωσε ο Μπεκντίλ.

"Ο κινητήρας TF-X βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού του", δήλωσε ο Μπεκντίλ, αναφέροντας τον Osman Dur, γενικό διευθυντή της TRMotor.

Το πρόγραμμα TF-X έχει υποστεί σειρά λόγω τεχνολογικών προβλημάτων. Η TAI βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Rolls-Royce για συμπαραγωγή κινητήρων, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε τελική σύμβαση. Η συμφωνία ύψους £100 εκατομμυρίων (139 εκατομμυρίων δολαρίων) έχει τεθεί σε αναμονή λόγω αβεβαιότητας σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail