Οι ΗΠΑ απειλούν την Αίγυπτο για την αγορά των ρωσικών Su-35 και θέλουν μεγαλύτερο κομμάτι πίτας!

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να ασκούν πίεση στην Αίγυπτο για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35 4++ γενιάς από τη Ρωσία, αφού η αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο από τα εκτιμώμενα 26 αεροσκάφη κατόπιν παραγγελίας το 2020. Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έθεσε το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης, αφού ο προκάτοχός του Mike Pompeo προέτρεψε το Κάιρο να "κοιτάξει προς τη Δύση" και τον απείλησε με οικονομικές κυρώσεις για την αγορά ρωσικών όπλων.

Όπως υποστηρίζει το militarywatchmagazine.com, οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να μειώσουν το μερίδιο της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές όπλων με πιο επιθετικά μέτρα από το 2017, όταν η καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA) όρισε ότι οι πελάτες για ρωσικά όπλα θα πρέπει να δεχθούν στοχευμένες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στις οικονομίες τους. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αντίποινα για αγορές ρωσικών όπλων κατά της Κίνας και της Τουρκίας, με την Ινδονησία, την Ινδία και το Βιετνάμ να απειλούνται μεταξύ πολλών άλλων χωρών προκειμένου να τους αποτρέψουν από την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών.

Το Su-35 είναι το μόνο βαρύ μαχητικό στην αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία και εκτός από τα 46 MiG-29M που αγοράστηκαν λιγότερο από πέντε χρόνια πριν αντιπροσωπεύουν τα μοναδικά μαχητικά στην απογραφή της χώρας που δεν βρίσκονται στην περιοχή "ελαφρού" βάρους. Τα Su-35 και MiG-29M αγοράστηκαν και τα δύο μετά από το πραξικόπημα εναντίον μιας ισλαμιστικής κυβέρνησης που υποστηριζόταν από τη Δύση στο Κάιρο το 2013 και είναι τα μόνα με σύγχρονους πυραύλους αέρος-αέρος στο αιγυπτιακό οπλοστάσιο. Η χώρα αγόρασε επίσης συστήματα αεράμυνας S-300V4 και BuK-M2, ελικόπτερα επίθεσης Ka-52, μια σειρά άλλων προηγμένων ρωσικών εξοπλισμών πριν από την εφαρμογή του CAATSA. Η Αίγυπτος πιο πρόσφατα, το 2020, υπέγραψε σύμβαση για την άδεια παραγωγής 500 αρμάτων μάχης T-90MS στην εγχώρια αγορά, η οποία θα αντικαταστήσει τα γηρασμένα αμερικανικά M1A1 και τα σοβιετικά T-80 στις επίγειες δυνάμεις της χώρας.

Η στροφή της Αιγύπτου προς την αγορά ρωσικών όπλων έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους πολύ φτωχούς όρους που της είχαν προσφερθεί για να αποκτήσει δυτικά όπλα, με τις ΗΠΑ να έχουν πουλήσει στη χώρα πάνω από 200 μαχητικά F-16 υπό προηγούμενες αιγυπτιακές κυβερνήσεις, αλλά αρνούμενοι να τα εξοπλίσουν με οποιαδήποτε βιώσιμα όπλα για αποστολές αέρος-αέρος ή αέρος-εδάφους - καθιστώντας τα αποτελεσματικά άχρηστα σε μια σύγκρουση. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης περιορίσει σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο τα μαχητικά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη και αρνήθηκαν να πουλήσουν στην Αίγυπτο τα πιο ικανά F-15. Οι δυνατότητες του αιγυπτιακού εναέριου πολέμου έχουν βελτιωθεί πολύ σημαντικά από το 2013 ως αποτέλεσμα της στροφής προς την αγορά ρωσικών όπλων, καθώς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία δεν έχει θέσει περιορισμούς σε ποια αεροσκάφη μπορεί να αγοράσει η Αίγυπτος, πώς μπορούν να εξοπλιστούν αυτά τα αεροσκάφη ή πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η Αίγυπτος.

Το MiG-29M θεωρήθηκε προηγουμένως ως το πιο ικανό μαχητικό της Αιγύπτου και το νεότερο Su-35 θεωρείται το πιο ικανό στην Αφρική ή τον αραβικό κόσμο όσον αφορά την απόδοση του στον αέρα. Έχει διακριθεί για την πολύ υψηλή αντοχή, το μέγεθος και τη δύναμη των ραντάρ Irbis-E, την πρόσβασή του σε υπερηχητικά βλήματα αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς και σχεδόν απαράμιλλη σε επιδόσεις πτήση του και τα τρομερά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. 

Η ένταξη των Su-35 θα παράσχουν στην Αίγυπτο έναν συνολικά πιο ικανό μαχητικό από τον γειτονικό στόλο των αεροσκαφών F-15C και F - 15I Eagle όσον αφορά την απόδοση στον αέρα-αφού η χώρα αντιμετώπισε σημαντικό μειονέκτημα στον αέρα έναντι του F-15 για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Η Αίγυπτος θεωρείται κορυφαίος δυνητικός πελάτης για το μαχητικό MiG-35 της Ρωσίας και πιστεύεται ότι είναι πιθανό να εξετάσει την απόκτηση επιπλέον αεροσκαφών Su-35.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail