Άγκυρα: «Η απόφαση να αγοράσουμε το S-400 δεν ελήφθη σε μια νύχτα - Δεν το εγκαταλείπουμε»

Freepen.gr - Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα πυραυλικά συστήματα S-400 που παρέλαβε από τη Ρωσία παρά την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, αλλά είναι πρόθυμη να επιλύσει το διχαστικό ζήτημα μέσω συνομιλιών με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Προεδρικού Συμβουλίου, Ιμπραήμ Καλίν, στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TRT Haber, σημειώνει το RT.

"Η απόφαση για τους S-400 δεν ελήφθη εν μία νυκτί", σημείωσε, προσθέτοντας ότι ήδη άγγιξε το θέμα σε τηλεφωνική κλήση με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Biden, Jake Sullivan την περασμένη εβδομάδα και ότι οι δύο πρόκειται να μιλήσουν ξανά τις επόμενες ημέρες.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το υπερσύγχρονο ρωσικό σύστημα είναι ασυμβίβαστο με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και ότι η χρήση του από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της χώρας προς το στρατιωτικό μπλοκ. Οι ΗΠΑ πάγωσαν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 fighter jet το 2019 όταν το υλικό S-400 μεταφέρθηκε για πρώτη φορά. 

Παρά την ήδη ανατροπή ορισμένων αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής του Trump, η ομάδα του Biden σηματοδότησε ότι η αμερικανική στάση στο θέμα των S-400 θα παραμείνει αμετάβλητη.

Η διαμάχη με την Ουάσινγκτον θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα δουν την Αγκυρα "να προτείνει τις λύσεις μας", συνέχισε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν "τις προσεχείς εβδομάδες".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail