«Από την Τανάγρα σε λίγους μήνες θα επιχειρούν τα πρώτα Ελληνικά Rafale»

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Πατρίκ Μαιζονέβ (PatrickMaisonnave) πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της διακλαδικής ασκήσεως «Σκύρος 2021» στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα.

Τον Υπουργό συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ παρόντες ήταν επίσης, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, και ο Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Κατά την άσκηση έλαβαν μέρος τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου “Rafale” και συνεκπαιδεύτηκαν με μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. 








Μετά τις διελεύσεις σχηματισμού μαχητικών, τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις των αεροσκαφών, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μετέβη στο χώρο διεξαγωγής της ασκήσεως και ενημερώθηκε ενδελεχώς για τη συνεκπαίδευση και τη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των γαλλικών πληρωμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Παρακολούθησα σήμερα την ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης “Σκύρος-21” στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, την 114 Πτέρυγα Μάχης. Μια άσκηση στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις της Γαλλικής και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων σε κάποια από τα σενάριά της.

Αυτή η άσκηση αποτελεί εξέχουσα ευκαιρία για τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τρόπους προσέγγισης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης. Είναι μία ευκαιρία οι πολεμικές αεροπορίες των δύο χωρών να προωθήσουν την αμοιβαία συνεργασία σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσής τους, ενώ επιπρόσθετα επιτρέπει και σε μας να συντηρήσουμε τη διαθεσιμότητά των πληρωμάτων μας σε συνθέτες αποστολές, μεταξύ αυτών και ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών στον αέρα.

Είναι επίσης σημαντικό ότι από αυτή τη Βάση σε λίγους μήνες θα επιχειρούν και τα πρώτα Ελληνικά “Rafale, συνεχίζοντας την παράδοση αξιοποίησης γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία. Είναι μια παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την απόκτηση των αεροσκαφών «Mιράζ F-1» και συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες με τα «Mιράζ 2000» και τα «Mιράζ 2000-5» που ακόμα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία.

Με τη σημερινή άσκηση οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια προμήθεια που η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην πολύ σημαντική συμβολή του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας. Γεγονός που αποδεικνύει ότι με την πάροδο του χρόνου έχουμε δημιουργήσει με τη Γαλλία σταθερό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, με το οποίο εξασφαλίζουμε, ενισχύουμε και εδραιώνουμε ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή μας.

Είναι επίσης προφανές ότι η κοινή μας προσπάθεια έχει φέρει σημαντικά επιτεύγματα και είμαι ευγνώμων που έχει δοθεί η ευκαιρία για μία ακόμα φορά να παρακολουθήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται παράλληλα, επιδεικνύοντας τις εξαιρετικές επιχειρησιακές ικανότητες τους και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που τους δίνει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έγινε αποδέκτης πολλαπλών απειλών και καλείται καθημερινά να τις αντιμετωπίσει, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Γαλλία και η Ελλάδα από κοινού προωθούν την αμοιβαία συνεργασία και στον τομέα αυτό, ενεργώντας ταυτόχρονα ως αποφασιστικοί παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας.

Συγχαίρω, λοιπόν, το προσωπικό της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεών μας που συμμετείχαν στην άσκηση, για την εξαιρετική τους απόδοση, προετοιμασία και οργάνωση.

Σας ευχαριστώ».

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της εκδηλώσεως, οι διακεκριμένοι επισκέπτες της ασκήσεως «Σκύρος 2021» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την απογείωση του πρότυπου μαχητικού αεροσκάφους F-16 Viper, το οποίο αναβαθμίστηκε στην ΕΑΒ, από τον αεροδιάδρομο της Τανάγρας για τις ΗΠΑ όπου θα υποστεί τεχνικούς ελέγχους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail