Η επιστροφή των γαλλικών RAFALE στο FIR Αθηνών, η συνάντηση με τα «μπλε φτερά» και η «Mavi Vatan»

Το αεροπορικό ραντεβού, ανάμεσα σε ελληνικά F-16, Mirage 2000-5 και γαλλικά Rafale M του αεροπλανοφόρου, φαίνεται να έχει κλειδώσει για τις 2 και 3 Μαρτίου, αρχικά νότια από την Κρήτη, αλλά και σε άλλα σημεία στο νοτιοανατολικό κυρίως εύρος του FIR Αθηνών. Πηγή εικόνας: Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, στιγμιότυπο από την άσκηση Skyros
Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου (σ.σ. 2 & 3 του μήνα) σύμφωνα με πληροφορίες, από το κατάστρωμα πτήσεων του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle θα απονηώνονται τα RAFALE M (Marine) του Marine Nationale, δηλαδή του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, για να συναντηθούν εντός του FIR Αθηνών με τα «μπλε φτερά».

Από: hellasjournal.com

Ύστερα από το εναέριο τετ α τετ κατά την άσκηση «Skyros», όπου οι Γάλλοι ιπτάμενοι της Armee De L’ Air, πέταξαν ακόμη και πάνω από τον- κατά την Τουρκία αποστρατιωτικοποιημένο- Άη Στράτη (αποτίοντας φόρο τιμής στον ήρωα Νικόλαο Σιαλμά Έλληνες και Γάλλοι), είναι και πάλι σειρά των αεροπόρων του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού να έχουν το δικό τους εναέριο ραντεβού με τα πολύπειρα «γεράκια» του ουρανού του Αιγαίου.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες αεροπόροι συναντώνται στον αέρα με τους Γάλλους ιπταμένους των 20 RAFALE M που μεταφέρει το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

Ο ουρανός νότια της Κρήτης και πάνω από τις «hot» περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου, στο πρόσφατο παρελθόν είχε γεμίσει από Ελληνικά και Γαλλικά μαχητικά, που επιδίδονταν είτε σε αερομαχίες, είτε σε αποστολές προστασίας του αεροπλανοφόρου, είτε σε σχηματισμούς κρούσης, κατά εικονικών στρατηγικών στόχων.

Άλλωστε οι «Κρητικοί» της 340 & 343 Μοίρας το καλοκαίρι είχαν συνεργαστεί και πάλι με τα Γαλλικά RAFALE, τότε που «τρύπησαν» την τουρκική αεράμυνα κι έφτασαν ανενόχλητοι στην Κύπρο για να λάβουν μέρος στην άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ.
Και αυτά συμβαίνουν ενώ οι τέσσερις ιπτάμενοι που αποτελούν τον πρώτο πυρήνα των νέων Ελληνικών RAFALE της 332 Μοίρας, ήδη έχουν κάτσει «στα θρανία» στη βάση του Μόντ-Ντε-Μαρσάν και θα παραμείνουν εκεί για περίπου ένα 2μηνο, δίχως να σηκώσουν κεφάλι από τα βιβλία.

Οι πτήσεις, όπως εξηγούν Αξιωματικοί από το αεροπορικό Επιτελείο θα ξεκινήσουν, αφού πρώτα ο καθένας ξεχωριστά έχει περάσει με «άριστα» την θεωρία, για την οποία σημειώνεται ότι δεν είναι κάτι απλό όταν έχεις να μάθεις έναν νέο τύπο αεροσκάφους.

  • Ένας «μπουρλοτιέρης» για το Charles De Gaulle

Η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, η οποία βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι «τιτίβισε» και γνωστοποίησε τον απόπλου του αεροπλανοφόρου από το ναύσταθμο της Τουλόν.

Πάντως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η κα. Παρλί, σύμφωνα με πληροφορίες συνομίλησε γι’ ακόμη μια φορά με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας το πηρυνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle θα πλεύσει στη Μεσόγειο και στη συνέχεια στον Ινδικό Ωκεανό, σε μια ευρεία αποστολή κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η Γαλλία δείχνοντας εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμπεριλαμβάνει στην ομάδα ασφαλείας του Charles De Gaulle και την φρεγάτα τύπου S ΚΑΝΑΡΗΣ.

Σημαντική λεπτομέρεια που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη είναι ότι ανάμεσα στα πλοία που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο είναι και το Arleigh Burke USS PORTER, που προ ημερών συνεκπαιδεύονταν στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, με την Ελληνική φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ και μαχητικά F-16 που είχαν απογειωθεί από τη Σούδα. Βεβαίως την αρμάδα συμπληρώνουν δυο Γαλλικές φρεγάτες, η μια Α/Α άμυνας και μια πολλαπλού ρόλου, μια Βελγική φρεγάτα κι ένα πυρηνικό υποβρύχιο.

  • Τα τυχαία «ημερομήνια»…

Και φυσικά απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός, πως τις ίδιες ημερομηνίες όπου το Γαλλικό αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται νότια της Κρήτης, θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλο το μήκος του Αιγαίου και τη Μεσόγειο ο τουρκικός στόλος, στο πλαίσιο της άσκησης με το προπαγανδιστικό όνομα «Γαλάζια Πατρίδα».

Βεβαίως εγείρεται και ένα άλλο ερώτημα, το πόσο τυχαίο είναι το γεγονός της παράνομης από την Τουρκία navtex για το Cesme, (σ.σ. επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι αρμόδιος ο υδρογραφικός σταθμός στης Σμύρνης για την έκδοση navtex, αφού οι αρμοδιότητες Διεθνών οργανισμών-ΙΜΟ/ΙΗΟ- στην περιοχή της παράνομης ναυτικής οδηγίας από την Τουρκία, έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα.) με την επίσημη από το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωση, για την έναρξη της άσκησης «Mavi Vatan» που ξεκινά στα τέλη του μήνα και ολοκληρώνεται στις 7 Μαρτίου.

Παράλληλα υπενθυμίζουμε και κάτι ακόμη, ότι η ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών παραμένει έως στιγμής «στον αέρα». Η Άγκυρα έχει προτιμήσει των δρόμο των προκλήσεων με το Cesme και με την ανακοίνωση μιας άσκησης που θέτει σε πλήρη εγρήγορση τ’ αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα κινητοποιηθούν ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια στο Αιγαίο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail