National Interest: Με θολή πρόταση για τους S-400 επιδιώκει συμβιβασμό η Τουρκια με τις ΗΠΑ

Freepen.gr - Η Τουρκία επιδιώκει συμβιβασμό στην κρίση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά ρωσικού πυραυλικού συστήματος, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά τυφλά σημεία στην προτεινόμενη λύση της, ανέφερε το National Interest την Τετάρτη.

H Άγκυρα αναζητά τρόπους για να επιτύχει συμβιβασμό σύμφωνα με το "μοντέλο της Κρήτης", το οποίο χρησιμοποιείται από την Κύπρο, επικαλούμενη σχόλια του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Κύπρος αγόρασε μια προηγούμενη έκδοση του πυραυλικού συστήματος,  S-300, από τη Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αλλά τελικά οι πυραύλοι μεταφέρθηκαν σε ελληνικό έδαφος στο νησί της Κρήτης. Το σύστημα διατηρείται μη λειτουργικό και έχει δοκιμαστεί μόλις μία φορά την τελευταία δεκαετία.

Τούρκοι αξιωματούχοι προσφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες παρόμοια επιλογή, σύμφωνα με το National Interest. Οι πυραύλοι θα παραμείνουν σε μη  λειτουργική κατάσταση και θα αποθηκευτούν σε μη τουρκικά - μη ΝΑΤΟϊκά εδάφη.

"Με αυτούς τους συμβιβασμούς, η Τουρκία ελπίζει να προσκληθεί ξανά στο πρόγραμμα του F-35 και να άρει τις τρέχουσες αμερικανικές κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου περί κυρώσεων της Αμερικής (CAATSA), διατηρώντας παράλληλα τα συστήματα S-400", ανέφερε το περιοδικό.

Ωστόσο, η πρόταση της Άγκυρας έχει σημαντικά τυφλά σημεία σύμφωνα με το άρθρο: "Κατά πρώτον, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πρόθυμη να δεχτεί το S-400 σε τουρκικό έδαφος, ακόμη και σε μη ενεργοποιημένο καθεστώς".

Επομένως, οι πύραυλοι θα πρέπει να μετακινηθούν εκτός της Τουρκίας, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει αμοιβαία αποδεκτός προορισμός, ειδικά δεδομένου ότι τα πιο προηγμένα S-400 αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους γείτονες της Τουρκίας, ανέφερε το National Interest και συμπληρώνει:

"Ούτε η Ελλάδα ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πιθανό να ανεχθούν τα S-400s στη Βόρεια Κύπρο (Κατεχόμενα) που ευθυγραμμίζεται με την Τουρκία, ενώ η πιθανή μεταφορά των τουρκικών S-400 στη Λιβύη είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα λειτουργήσει για την ανώτατη διοίκηση του ΝΑΤΟ”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail