Σχεδιάζουν επίθεση στο Ιράν; Η ισραηλινή παραγγελία για νέα F-35 κι ιπτάμενα τάνκερς επιβεβαιώθηκε!

Freepen.gr - Μετά από εβδομάδες εικασιών ως προς τη δυνατότητα μιας μεγάλης ισραηλινής παραγγελίας για νέα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, επιβεβαιώθηκε ότι το Ισραήλ ενέκρινε επίσημα σχέδια για την αγορά τόσο μιας νέας μοίρας F-35I μαχητικών stealth όσο και μιας μονάδας αεροσκαφών δεξαμενόπλοιων KC-46 Pegasus για εναέριο ανεφοδιασμό. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης εγκρίνει την αγορά ενός νέου ελικοπτέρου βαρέheavy lift, αν και η κατηγορία του ελικοπτέρου που σκοπεύει να αγοράσει παραμένει αβέβαιη τόσο με το Chinook όσο και με το King Stallion να είναι κορυφαίοι υποψήφιοι. 

Όπως γράφει το militarywatchmagazine.com, οι εντάσεις με το Ιράν έχουν επισημανθεί ως κορυφαίος παράγοντας που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επέλεξε να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της, με τη μεγάλη πλειοψηφία του ιρανικού εδάφους να είναι πέρα από την εμβέλεια των Ισραηλινών μαχητικών, με εξαίρεση τα F-15I - εκ των οποίων μόνο 25 είναι σε υπηρεσία. Το KC-46 θα επιτρέψει στα μαχητικά της χώρας που είναι τοποθετημένα σε μεγαλύτερο αριθμό, όπως το F-16 από το οποίο έχει περίπου 200 και το F-35 από τα οποίο προηγουμένως είχε παραγγείλει 50, να επιτύχουν ιρανικούς στόχους — μεγιστοποιώντας έτσι τις επιλογές για επιθετικές επιχειρήσεις.

Το γεγονός ότι τα ιρανικά πεδία είναι από τα πιο ικανά σε δίκτυα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, βασισμένα στο ρωσικό S-300PMU-2 και τα εγχώρια Khordad 15 και Bavar-373 μεγάλης εμβέλειας, θεωρείται ότι επηρέασαν την απόφαση να επενδύσουν οι Ισραηλινοί στο F-35 και όχι στα βαρύτερα F-15EX τα οποία είναι μεγαλύτερης ακτίνας δράσης αλλά καλύτερα στη μάχη του αέρα. Το F-35 είναι πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας που βασίζονται στο έδαφος, όπως αυτό του Ιράν και, με την ιρανική Πολεμική Αεροπορία να συνιστά μόνο μια περιορισμένη απειλή στην αεροπορική μάχη, η απόκτηση ενός αεροσκάφους με δυνατότητες στελθ βελτιστοποιημένες για αποστολές αέρος-εδάφους όπως το F-35 ήταν μια πιο πιθανή επιλογή.

Το F-35 εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από την πλήρη ετοιμότητα για μάχης και έχει επικριθεί σκληρά από πολλούς στην αμερικανική στρατιωτική ηγεσία για συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και σοβαρά ζητήματα επιδόσεων που εμπόδισαν το Πεντάγωνο να πιστοποιήσει την παραγωγή πλήρους κλίμακας. Αυτά έχουν συμπεριλάβει πολύ χαμηλά ποσοστά ετοιμότητας αποστολής, προβλήματα κινητήρα και απαιτήσεις συντήρησης και λειτουργικά έξοδα που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί κι οδήγησαν την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει περίπου το 40% των προγραμματισμένων παραγγελιών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν έχει εντοπίσει προηγουμένως F-35 που επιχειρούσαν κοντά στον εναέριο χώρο του με ρωσική βοήθεια χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ραντάρ Rezonans-NE που παρέχεται από τη Ρωσία, το οποίο είναι βελτιστοποιημένο για άμυνα κατά των αεροσκαφών stealth.

Η ισραηλινή αγορά ακολουθεί την έγκριση του 2020 από τη διοίκηση Donald Trump για παροχή βοήθειας ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης (FMF), η οποία χορηγεί χρήματα για αγορές όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού υπό την προϋπόθεση ότι ένα ορισμένο ποσοστό αυτού - το οποίο ανέρχεται στη συντριπτική πλειοψηφία - δαπανάται για αμερικανικό υλικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail