Τα Ελληνικά «Φαντάσματα» στοιχειώνουν το Cesme: Tα τουρκικά flares προσπαθούν να σπάσουν το αδυσώπητο «kill»

εικόνα: Πολεμική Αεροπορία
Ανεβάζουν ακόμη περισσότερο οι Τούρκοι την ένταση στο Αιγαίο καθώς εκτός από τα χαλκευμένα «φαντάσματα» που ξύπνησαν γι’ αυτούς άνωθεν του υδρογραφικού Cesme, το βράδυ της Τρίτης οι γείτονες, επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν την Ελληνική αεράμυνα, ξεχνώντας όμως ότι τόσο στα ραντάρ όσο και στις Σμηναρχίες Μάχης τα στελέχη επαγρυπνούν και μονίμως το αποδεικνύουν, σε καθημερινή βάση εδώ και χρόνια.

Από: Hellasjournal.com

Λίγη ώρα μετά τις 18:30, στο απογευματινό σκοτάδι τέσσερα μαχητικά της Τουρκίας, ξεκίνησαν νέες παραβιάσεις σε μια ακόμη προσπάθεια να σηκώσουν σκόνη και ένταση, μετά την αποτυχημένη πρωινή προσπάθεια, όπου δήθεν τα Ελληνικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το παλιό υδρογραφικό.

Η αντίδραση της αναχαίτισης ήταν η απάντηση της Πολεμικής Αεροπορίας που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει κανέναν χωρίς σχέδιο πτήσης να πετά ανενόχλητος στον Ελληνικό ουρανό.

  • Η δήθεν παρενόχληση του υδρογραφικού Cesme από μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν μια ακόμη προσπάθεια της Άγκυρας για να στοχοποιήσει τον ζωτικό χώρο άσκησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Ήδη το ξεκίνησε και πάλι από την Δευτέρα όπου με διαρροές το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανέφερε πως και οι Έλληνες κάνουν υδρογραφικές έρευνες στο Αιγαίο, κάνουν επίσης ασκήσεις ακόμη και σε νησιά που το καθεστώς τους είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Τουρκία πριν τον 62ο γύρο των άτυπων συνομιλιών κάνει ότι μπορεί να «προβάρει» θέματα για έναν μακρύ κατάλογο που θέλει να δημιουργήσει ή καλύτερα να επιβάλει στις διερευνητικές.

  • Ο «σεβντάς» της Άγκυρας ο 25ος Μεσημβρινός

Τα μεγάλα Comao, οι σχηματισμοί των αεροσκαφών δηλαδή, που είχε την Τρίτη η Πολεμική Αεροπορία στον αέρα για εκπαίδευση, αναδεικνύουν ότι οι αεροπόροι δεν αφήνουν σε καμία των περιπτώσεων τον ουρανό που υπερασπίζονται διαρκώς.

Τα 29 μαχητικά που πετούσαν στον ουρανό του Αρχιπελάγους, σίγουρα δεν ήταν τα μόνα λένε αξιόπιστες πηγές από το Επιτελείο. Και άλλα αεροσκάφη βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία στο FIR Αθηνών στο πλαίσιο των καθημερινών ασκήσεων που κάνουν τα Ελληνικά γεράκια.

Το ζήτημα όμως που έχει προκύψει με τις ψευδείς διαρροές του τουρκικού υπουργείου άμυνας και το «άδειασμα» του Χουλουσί Ακάρ από αξιόπιστες πηγές του Επιτελείου, φέρνουν στο προσκήνιο την προπαγανδιστική πολιτική που επιχειρεί ν’ ασκήσει η Τουρκία. Βεβαίως δεν είναι μόνο η Αθήνα που παρατηρεί και καταγράφει την προσπάθεια της Άγκυρας να μην υπάρξει- τουλάχιστον προς το παρόν- το κλείδωμα της ημερομηνίας του 62ου γύρου των διερευνητικών.

  • Αν τελικά η γείτονα θα πετάξει την μπάλα στην εξέδρα κανείς δεν το ξέρει, αλλά προς το παρόν εκείνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται την παθητική στάση της ΕΕ και να επιτίθεται προς τη Δύση, δίχως την παραμικρή ουσιώδη αντίσταση. Και από την άλλη πλευρά του νομίσματος μέσω της δήθεν παρενόχλησης του Cesme, η Τουρκία εμμέσως διαμαρτύρεται ξανά για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες που έγιναν; – κι εδώ είναι η απάντηση στη διαμαρτυρία- φυσικά ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, εντός του FIR Αθηνών.

Και κάθε φορά που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περνούν ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους είτε να εμποδίσει την διεξαγωγή των ασκήσεων, είτε να διαμαρτυρηθεί, είτε να περιορίσει τον ζωτικό χώρο που για χρόνια είναι το πεδίο ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι η διαρκής προσπάθεια για την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου από πλευράς της Τουρκίας.

  • CHAFF ή FLARES ρίχνουν τα Τουρκικά μαχητικά…

Ακόμη και στη Συμμαχία είχε θέσει το θέμα αυτό η γείτονα, ενώ από την πλευρά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα από τους ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας, αποστέλλονται όλα εκείνα τα μηνύματα αεροπορικής υπεροχής και ισχύος. Άλλωστε οι ίδιοι οι αεροπόροι έχουν ποτιστεί με δόγμα που διέπει εδώ και πολλές δεκαετίες την Πολεμική Αεροπορία, που δεν είναι άλλο από το «πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου θέλουμε και δεν θα δώσουμε λογαριασμό, που θα πάμε εφόσον υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο».

Η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία ενοχλήθηκε η Τουρκία, διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου -Παναγιάς και νότια, μέχρι τα Ψαρά. Την ίδια στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η άσκηση στην αέρα, το υδρογραφικό Cesme έπλεε σε μια εντελώς διαφορετική πλευρά του Αιγαίου, στη βόρεια πλευρά της περιοχής όπου παράτυπα δέσμευσε η Άγκυρα, δυτικά από τη Λήμνο.

  • Πάντως πηγές από το Επιτελείο ξεκαθαρίζουν και κάτι ακόμη, θέλοντας να μην αφήσουν τη σκόνη που επιχείρησε να σηκώσει η Άγκυρα, λέγοντας ότι το πλησιέστερο ίχνος Ελληνικού αεροσκάφους από το Τουρκικό πλοίο ήταν στα 10 ναυτικά μίλια, ενώ και το ύψος πτήσης τους ήταν 19.000 πόδια. Τα Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν στις 13:30 και ολοκλήρωσαν τις εκπαιδευτικές αποστολές τους περίπου στις 14:40. Όπως σημειώνεται με ιδιαίτερο νόημα, τ’ αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES (θερμοβολίδες αποφυγής βλήματος).

Βέβαια αυτά τα απορρίπτουν συνήθως στον ουρανό του Αιγαίου τα Τουρκικά μαχητικά, κάτι που έχει καταγραφεί από τις κάμερες των Ελληνικών φτερών πολλές φορές. Το κάνουν οι Τούρκοι σε μια απέλπιδα προσπάθεια, μήπως φοβίσουν τον αεροπόρο που τους καταδιώκει δίχως έλεος. Είναι μια προσπάθεια να διαφύγουν από τον ήχο του «kill» που τους χτυπάει στο ραντάρ τρυπώντας τα τύμπανα…


Μπορούμε να θυμηθούμε το πιο πρόσφατο επαγγελματικό «κλείδωμα» από τα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας, τότε που οι Τούρκοι απέρριπταν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν από τους Mica των Δελταπτέρυγων του Αιγαίου. Ήταν μια αερομαχία στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονταν ακριτικά φυλάκια…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail