«Οι Βούλγαροι νοιώθουν άβολα με ένα βουνό γιατί έχει τούρκικο όνομα»

Ακραίο εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία απαίτησε την αλλαγή του ονόματος Μουσαλά, του υψηλότερου όρους της Βουλγαρίας και των Βαλκανίων με ύψος 2925 μέτρα, γράφει η τούρκικη εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Από: echedoros-a.gr

Συγκεκριμένα, το κόμμα του Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας (ΕΜΣΒ), γνωστό για την ακροδεξιά ρατσιστική ρητορική του, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ για να αλλάξει το όνομα της Μουσαλά, της υψηλότερης κορυφής των Βαλκανίων.

«Πολλές από τις ονομασίες τους προέρχονται από την Οθωμανική περίοδο»

 Στην επιστολή που έστειλε το ΕΜΣΒ, αναφέρει ότι ζητήθηκε η αλλαγή ονόματος με το επιχείρημα ότι το όνομα της κεντρικής οροσειράς είναι τουρκικό και σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά τουρκικά και αραβικά ονόματα στη χώρα από την οθωμανική περίοδο.

«Αλλάξτε το σε Αζίζ Ιβάν»

Στην επιστολή που υπογραμμίζει ότι η διαδικασία αλλαγής των ονομάτων των αναφερθέντων τόπων σε βουλγαρικά συνεχίζεται, ζητήθηκε να ονομαστεί η υψηλότερη κορυφή σε Αζίζ Ιβάν Ρίλσκι.

( Σημείωση: «Σύμφωνα με θρησκευτικές πηγές, ο Αζίζ Ιβάν Ρίλσκι ή Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στο χωριό Σκρίνο κοντά στο Κοστέντιλ το 876 και πέθανε το 946. Ο Άγιος Ιβάν Ρίλσκι, που ονομάζεται «ο άγγελος του Θεού» θεωρείται επίσης ο προστάτης της Βουλγαρίας»)

Επίσης, το όνομα Μουσαλά σημαίνει στα τούρκικα «ο δρόμος του Θεού», «ο δρόμος προς τον Θεό» και «κοντά στον Θεό».

 Πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα, επισημαίνουν ότι στη χώρα θα γίνουν γενικές  εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 4 Απριλίου. Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση τονίζονται οι ακροδεξιές διαμορφώσεις στη Βουλγαρία και η Τουρκία χρησιμοποιείται συχνά ως  προεκλογικό υλικό. 

Τα τελευταία χρόνια, ζητήθηκε  επανειλημμένα η αλλαγή του ονόματος της υψηλής οροσειράς, από διάφορες ακροδεξιές εθνικιστικές πολιτικές οντότητες, επισημαίνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail