Προσεκτική και λακωνική η Κίνα για τη Λιβύη

miapowterr / pixabay
Freepen.gr - Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το διεθνές περιοδικό ,"The Diplomat", υπογράμμισε τις κινεζικές ελπίδες σχετικά με τη Λιβύη, μετά τις πρόσφατες πολιτικές, οικονομικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Το περιοδικό εξήγησε ότι η απάντηση της Κίνας στις πρόσφατες αλλαγές στη Λιβύη ήταν προσεκτική, αλλά θετική. Το άρθρο αναρωτήθηκε: "αλλά θα σημάνει μια πιο ουσιαστική μετατόπιση στη δική της σχέση με τη χώρα; Προς το παρόν, η απάντηση φαίνεται να είναι όχι.”

"Αντ' αυτού, αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί από μακριά και να περιμένει ένα πιο οριστικό αποτέλεσμα όσον αφορά μια τελική πολιτική διευθέτηση και ειρήνη. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε μια πιο ενεργή κινεζική παρουσία μπορεί να διαμορφωθεί", ανέφερε το άρθρο.

Το κείμενο ανέφερε ότι αφού η Λιβύη εξέλεξε τον επικεφαλής του νέου Συμβουλίου Προεδρίας και τον νέο πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin, έδωσε επίσημη απάντηση. Χαιρέτισε την ανάδειξη της κυβέρνησης και υπογράμμισε "την ελπίδα της Κίνας ότι θα βρεθεί πολιτική διευθέτηση, λέγοντας ότι το Πεκίνο θα στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για το σκοπό αυτό".

Εν τω μεταξύ, άλλοι παρατηρητές της Κίνας, όπως ο καθηγητής Fan Hongda στο Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής (MESI) του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, σημείωσαν ότι ενώ οι εκλογές ήταν "αξιέπαινες", η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις "για να γεφυρώσει τις διαιρέσεις στη Λιβύη και να ελαχιστοποιήσει την ξένη παρέμβαση στις υποθέσεις της Λιβύης".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail