Αν οι τουρίστες δεν φτιάξουν βαλίτσες για Ελλάδα, να ετοιμάζουμε τις δικές μας…

RitaE / pixabay
Ο τουρισμός (λέει) και η κατανάλωση από τα έτοιμα, θα μας σώσουν, αν μας αφήσουν ο κορονοϊός και ο Ερντογάν. Και να δεις που κάποιοι το πιστεύουν...

Από: capital.gr - Του Γιώργου Κράλογλου 

Τώρα, ποιος τουρισμός θα μας "σώσει" όταν το 2020 η Ελλάδα είχε τις περισσότερες μειώσεις διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη (77%), οι δε προκαταβολές, για τις ακυρώσεις παραμένουν επιστρεπτέες..., είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

Μας αρέσει όμως δεν μας αρέσει (έτσι όπως τα κάναμε στις 10ετίες της μεταπολίτευσης) ο τουρισμός έγινε ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας. 

Η βιομηχανία του τουρισμού αντικατέστησε για πάντα, την άλλη βιομηχανία. Μια χαρά τα καταφέραμε...

Στο κάτω-κάτω τι την θέλουμε τη βιομηχανία. Έχουμε την κρατική ΛΑΡΚΟ, την κρατική ΕΛΒΟ. Και μέχρι προχθές την κρατική ζάχαρη... Τι άλλο θέλουμε. 

Τώρα όμως "σωτήρας" μας είναι ο τουρισμός. Και το οικονομικό επιτελείο αλλάζει χρώματα μόνο στην ιδέα ότι το 2021 μπορεί να μην έλθει στην Ελλάδα έστω και το 50% των τουριστών του 2019.

Χλομιάζει, γιατί κάνοντας ποδαρικό στην οικονομία του 2021, με την ύφεση του 10-11% του 2020, το μόνο που θα μας βγάλει σε ανάπτυξη, (έστω και με τα μίζερα νούμερα 3-4%) είναι να έλθουν ξανά οι μισοί τουρίστες του 2019!!. 

Αν όχι, θα μιλάμε για ανάπτυξη 0,5%. Και αν βοηθήσει ο μεγάλος Θεός, 1%. Και αυτό εις δόξα... του καταναλωτικού μοντέλου της οικονομίας μας. 

Μοντέλου που θα μας ζήσει και το 2021, αφού οι επιστρεπτέες... της κυβέρνησης, αυγάτισαν τα έτοιμα στις Τράπεζες... Και αν πιάσουν τα εμβόλια το καλοκαίρι, ασφαλώς και θα πέσουν στην αγορά. 

Με τούτα και με εκείνα, όμως μας διαφεύγει ότι ο τουρισμός ως βιομηχανία και κεντρικός πλέον πρωταγωνιστής της οικονομίας το 2021 (πιθανότατα και όλης της 10ετίας μέχρι το 2030) έχει τις ανάγκες του. Έχει και απαιτήσεις που θα απασχολήσουν έντονα την οικονομική επικαιρότητα. Σύντομα μάλιστα. 

Γιατί όσο θεωρούμε τον τουρισμό βασικό δεκανίκι της οικονομίας (όπως και το κάνουμε) οφείλουμε να ανοίξουμε εντελώς προσωπικές του πόρτες, στον κρατικό κορβανά. Τις δικές του μοιρασιές από το κράτος-πατερούλη. 

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την ολιγαρχία της άλλης βιομηχανίας. Με τα πολυεθνικά συμφέροντα.

Αυτά που πολεμήσαμε και κρατικοποιήσαμε μετά το 1980, για να βολέψουμε τις κλαδικές και των, διαφόρων χρωμάτων, δικά μας κομματικά παιδιά. 

Στον τουρισμό έχουμε να κάνουμε με ευαισθησίες οικονομικές και κοινωνικές που αναταράσσονται από κάθε πολιτική ή κομματική αποκοτιά..., φανφαρονισμό, ή ανοησίες στην εσωτερική λειτουργία της Πολιτείας ή την εξωτερική πολιτική.

Πώς έφθασε η Ελλάδα στη μείωση κατά 77% των διανυκτερεύσεων; Ο κορονοϊός του 2019 (ως αναπόφευκτος) και ο σουλτανισμός του Ερντογάν, όλο το καλοκαίρι του 2020, έφεραν αυτά που έφεραν. Και μακάρι να ξέραμε τι μας περιμένει, από τον κορονοϊό και τον Ερντογανισμό (το ίδιο είναι), το καλοκαίρι που μας έρχεται... 

Αναζητώντας λοιπόν τουριστικό θαύμα στο 2021 (γιατί μόνο έτσι θα αποφύγουμε τη μιζέρια του 0,5% "ανάπτυξης" και θα δούμε το 3-4%) ας προετοιμαζόμαστε για "εισαγόμενα λεφτόδεντρα" με αποκλειστική διανομή των καρπών τους, στις τουριστικές επιχειρήσεις. Έχουμε ήδη αργήσει. 

Και προς Θεού... Τα κομματικά και λαϊκίστικα περί μεγάλων πλουτοκρατικών και ολιγαρχικών ή πολυεθνικών τουριστικών ομίλων ενάντια... στις μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια (όπως κάνουμε με την άλλη βιομηχανία...)  δεν θα περάσουν στον τουριστικό χώρο.

Να κοιτάξουν λοιπόν να συμμαζευτούν και τα κόμματα που βάζουν τις "παρέες" που παριστάνουν τους οικολόγους, ενάντια στους πλουτοκράτες ξενοδόχους και τις επενδύσεις τους...

Αν δεν συμμαζευτούμε πολιτικά και κομματικά δεν θα φέρει ο τουρισμός την πολυπόθητη ανάπτυξη 3-4% του 2021!! Θα σε αφήσει στη μιζέρια του 0,5%. Και θα σε στείλει σε καινούργια δανεικά, αν σημειώσεις (όπως οφείλεις) αυτά που μας είπε χθες η Κομισιόν (με πλάγιο τρόπο). "...Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση υγείας και με την πορεία του εμβολιασμού θα είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και για την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα, μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης". Τι δεν καταλαβαίνει απ όλα αυτά, το κράτος-πατερούλης;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail