Ανθεκτικότητα σε περίπτωση σύγκρουσης: Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε!

Pexels / pixabay
Φυσικά και πρέπει να θέσουμε το πλαίσιο της ανθεκτικής ισχύος στην Εθνική Στρατηγική - Η εφαρμογή για την εύρεση στοιχείων ανθεκτικότητας στον ανταγωνισμό ισχύος θα απαιτήσει από την Ελλάδα να εντοπίσουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία (ενέργεια, μεταφορές, γραμμές παραγωγής, κλπ.), δυνατότητες, λειτουργίες και εξαρτήσεις. 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Σημαίνει να υποβάλλεις (και να απαντήσεις) δύσκολες ερωτήσεις: 

1. Πού είναι πιο ευάλωτη η Ελλάδα και πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι ευπάθειες; 

2. Ποιες λειτουργίες είναι απαραίτητες και πρέπει να δοθούν προτεραιότητες; 

3. Πού μπορούμε να αναλάβουμε κάποιο κίνδυνο; 

Επιπλέον, τα αποτελεσματικά πλαίσια ανθεκτικότητας βασίζονται σε μια πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος απειλής για να προβλέψουμε και να είμαστε ενεργοί στην προετοιμασία και την αντιμετώπιση πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων. Αυτό σημαίνει επένδυση σε στρατηγικές δυνατότητες πληροφοριών για την απειλή για την κατανόηση των εξελισσόμενων αντιπάλων, των δυνατοτήτων και των στόχων καθώς και τη συνεργασία με άλλους, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε συμμάχους και εταίρους.

Φυσικά, τα στοιχεία μιας προσέγγισης που βασίζονται στην ανθεκτικότητα θα ποικίλλουν ανάλογα με τον τομέα και τη λειτουργία αφού το καθένα καθορίζεται από τους δικούς του ενδιαφερόμενους, τις απαιτήσεις, τις μοναδικές τεχνολογίες, τους τύπους απειλών, τη σχέση με την κοινωνία και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανθεκτικότητα, η οποία είναι κρίσιμη για την οικονομία μας, είχε θεμελιωδώς διαφορετικές απαιτήσεις από την ανθεκτικότητα της ενεργειακής υποδομής, ή την ανθεκτικότητα του ελληνικού αποτρεπτικού παράγοντα, ή την ανθεκτικότητα των ελληνικών συμμαχιών. 

Τούτου λεχθέντος, το να αρχίσουμε να ενσωματώνουμε την ανθεκτικότητα στην στρατηγική και να δημιουργούμε κίνητρα στην αγορά για τον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνητικές οντότητες για να δώσουμε προτεραιότητα και να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητά τους είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς την ανανέωση της ελληνικής υψηλής στρατηγικής για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε έναν ανταγωνισμό ισχύος, η ανθεκτικότητα είναι πιθανό να είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail