Η έξοδος του Τσεσμέ: Τα δύο προσεκτικά βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Σχετικά με την περίπτωση της καθόδου του TCG Cesme στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος *

Υπάρχουν δύο ζητήματα:

Α) Το πλοίο αν κάνει είτε ωκεανογραφικές έρευνες είτε υδρογραφικές έρευνες στη δική μας υφαλοκρηπίδα η ΑΟΖ υποχρεούται να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του παράκτιου κράτους δηλαδή της χώρας μας για να τις πραγματοποιήσει. Αλλιώς οι όποιες έρευνες είναι παράνομες γιατί διασαλεύουν την τάξη την ειρήνη και την ασφάλεια του παράκτιου κράτους εν προκειμένω της Ελλάδας.

Ως αναθεωρητικό και επιθετικό κράτος όμως η Τουρκία ούτε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο ούτε συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας. 

Η πράξη αυτή κινείται στη λογική του fais accomplis.

Β)Το Cesme είναι πλοίο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και τορπιλίζει το υποτιθέμενο καλό κλίμα των διερευνητικών.
Σημειωτέον οτι κατέρχεται στο Αιγαίο με κλειστό πομπό.

Παραθέτω τα εδάφια της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay που αποτελούν και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για να μην υπάρχουν απορίες σχετικά με την διατάραξη της τάξης της ειρήνης η της ασφάλειας του παρακτίου κράτους εν προκειμένω ημών.

Τα Άρθρα 18 και 19 της Σύμβασης..αναφέρονται στην αβλαβή διέλευση...στη διάθεση όλων...

Τι πρέπει να πράξουμε.

Αρχικά πρέπει να καταγγείλουμε την Τουρκία και στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ οτι τορπιλίζει τις διερευνητικές για να υποστεί εκείνη το blame game.
Δεύτερον το παρακολουθούμε και κάνουμε τα δέοντα στην περίπτωση που αποπειραθεί να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Και τα δέοντα περιλαμβάνουν μια σειρά ενεργειών...δεν είμαστε ακόμα εκεί...Ίδωμεν.

* στρατηγικός αναλυτής κι εταίρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail