Το Φόρουμ Φιλίας και η προσπάθεια Δένδια να ανακτήσει την πρωτοβουλία με στρατηγικές κινήσεις

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών  της Ελλάδος, της Γαλλίας της Κύπρου, της Σαουδικής Αραβίας των Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέϊν (Philia Forum) είναι εξαιρετικά σημαντική για τους παρακάτω λόγους:

Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

1. Το κοινό ανακοινωθέν, έστω και αν δεν αναφέρεται ονομαστικά στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, εν τούτοις θέτει νέα στάνταρ στην συνεργασία των χωρών της περιοχής, με πρόταγμα το Διεθνές Δίκαιο, την αποχή από απειλή χρήσης βίας, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

2. Βάζει τις βάσεις για ευρύτερες συνεργασίες στην ενέργεια, στα ζητήματα πολιτικής προστασίας και εξ ίσου σημαντικά στον διαθρησκευτικό διάλογο και στον Πολιτισμό.

3. Η συνάντηση λειτουργεί ως προπομπός ευρύτερων σχέσεων των χωρών αυτών και με την ΕΕ, δεδομένου ότι μετείχαν τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υλοποιούν την στρατηγική της ΕΕ για βελτίωση των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο, και ιδιαίτερα με εξαιρετικά πλούσιες χώρες (ΑΕΠ Αιγύπτου 1,3 τρις δολάρια, Σαουδικής Αραβίας 800 δις δολάρια, Αραβικών Εμιράτων 700 δις δολάρια)  με συνολική τεράστια παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

4. Είναι όμως εξ ίσου σημαντική, γιατί η στρατηγική αυτή εκτιμάται ότι είναι και στους στόχους των ΗΠΑ για την διευρυμένη Μέση Ανατολή, όπως την έχει διακηρύξει ο Μπάϊντεν. Βέβαια οι δράσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη είναι το αγκάθι που θα υπάρξει στην σχέση αυτή, αλλά και ως προς την ΕΕ.

5. Όπως διαφαίνεται και μετά την εκτόξευση πυραύλου από τα ΗΑΕ με προορισμό τον Άρη (ελπίζουμε να επιτύχει η αποστολή), οι χώρες αυτές έχουν αντιληφθεί ότι οι ενίσχυση των σχέσεων τους με τον Δυτικό κόσμο, πέραν των ενεργειακών ζητημάτων και σε θέματα εκπαίδευσης, τεχνολογίας, πολιτισμού, τουρισμού και εμπορίου,  είναι προς όφελός τους, παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζονται καθοριστικά από την  θρησκεία.

6. Και ο ρόλος της Ελλάδος της Κύπρου και της Γαλλίας στα ζητήματα αυτά μπορεί πραγματικά να είναι καθοριστικός για την μετεξέλιξη όλης της Μέσης Ανατολής, περιορίζοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα της Τουρκίας να ηγηθεί με οιονδήποτε τρόπο (πολιτικά, θρησκευτικά, οικονομικά κλπ) στις χώρες του κόλπου αλλά και στην διευρυμένη Μέση Ανατολή (εφόσον η πρωτοβουλία Δένδια συνεχισθεί, αποκτήσει βάθος και ωριμάσει).

7. Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν καταλάβει πολύ καλά την σημασία αυτής της πρωτοβουλίας,  παρά το γεγονός ότι ούτε το Ισραήλ αλλά ούτε και το Ιράκ συμφώνησαν να μετέχουν στο Φόρουμ Φιλίας, παρά τις προσπάθειες εδώ και καιρό του κ. Δένδια να προετοιμάσει την συνδιάσκεψη (αύριο ο κ. Δένδιας έχει συνάντηση με τον Υπεξ του Ιράκ, θέλοντας να τον ενημερώσει για τις εργασίες και να διατηρήσει τα κανάλι ανοικτό για μελλοντική συμμετοχή)

8. Ελπίζουμε να συνεχισθεί η προσπάθεια και να δημιουργηθούν γρήγορα οι αναγκαίοι συνδετικοί άξονες που να εμβαθύνουν και να ωριμάσουν την συνεργασία, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει σημαντικές πρωτοβουλίες αλλά δεν προσπαθήσαμε όπως έπρεπε για να τις θεμελιώσουμε και να τις εξελίξουμε στο βάθος του χρόνου.

Και πάλι συγχαρητήρια στον κ. Δένδια, που για μια ακόμη φορά προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία με στρατηγικές κινήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail