Ο Ελληνισμός τρέμει την ώρα και τη στιγμή που θα ξαναδώσουν τα χέρια Μητσοτάκης και Ερντογάν…

Μεθοδεύεται λύση «πακέτο» για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό – Η ελληνική πλευρά φέρεται ότι έχει αποδεχθεί συνολική ρύθμιση μέσω των διερευνητικών και της άτυπης πενταμερούς στη Νέα Υόρκη – Επικίνδυνα σινιάλα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου που θα κρίνει τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ας δομήσουμε έναν απλό συλλογισμό με τα δύο πρόσφατα δεδομένα που έχουμε επί τάπητος στη νέα ελληνοτουρκική εξίσωση: διερευνητικές – πενταμερής. Δύο διαδικασίες που ακουμπούν τον πυρήνα της χρόνιας ελληνοτουρκικής διένεξης και τα οποία, αίφνης, «τρέχουν» ταυτόχρονα και μάλιστα υπό ασφυκτική πίεση χρόνου.

Συμβαίνει κάτι που δεν ομολογείται;

Τα πολιτικά στόματα στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν το ομολογούν… Το ομολογούν, όμως, τα πράγματα. Μπορεί η Αθήνα να διατείνεται ότι το μόνο ζήτημα που συζητά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, καθορισμένο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών, αλλά η πράξη αποδεικνύει ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί συνολική ρύθμιση των θεμάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού συμπεριλαμβανομένου.

«Πακέτο» express

Υπό αυτή την έννοια, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διευθέτησης υπαρκτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλήρες φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε μορφή «πακέτου» και μάλιστα με διαδικασία express, η οποία θα πρέπει να έχει αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, οπωσδήποτε πριν από την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021, στο οποίο υποτίθεται ότι θα κριθούν στο σύνολό τους οι ευρωτουρκικές σχέσεις, έπειτα από μακρά περίοδο κρίσης και επιθέσεων της Τουρκίας εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου.

Θα πρέπει να τονισθεί, μάλιστα, ότι απτά αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν υπάρξει πολύ νωρίτερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να έχουν προλάβει να συμπεριληφθούν στην περίφημη «έκθεση» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία ετοιμάζει, με εντολή του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, την οποία θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών του Μαρτίου, προκειμένου οι ευρωτουρκικές σχέσεις να γυρίσουν σελίδα.

Νέο σκηνικό

Εάν τα παραπάνω συμβαίνουν όπως περιγράφονται από ειδικούς αναλυτές, είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται συνολική λύση στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία, σε διαδικασία που αποτελείται από δύο σκέλη: Διερευνητικές και άτυπη πενταμερής προωθούνται παράλληλα και σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, θα πρέπει να οδηγήσουν σχεδόν υποχρεωτικά σε συνολική διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Οι διερευνητικές επανήλθαν. Ο 61ος κύκλος της διαδικασίας, που είχε διακοπεί το 2016, με ευθύνη της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη άκουσε τις τουρκικές θέσεις στο πλήρες φάσμα των διεκδικήσεων που καταθέτει σταθερά η Άγκυρα, λένε οι πληροφορίες, με τη στήριξη των συμμάχων της, εντός και εκτός Ε.Ε. (Βερολίνο – Λονδίνο).

Η αιφνίδια, εκτός πρωτοκόλλου, παρουσία του εξ απορρήτων συμβούλου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης δεν σχολιάστηκε αρνητικά από την Αθήνα, καθώς θεωρήθηκε θετικό το γεγονός ότι το «αυτί» του Ερντογάν ήταν «παρών» στη συνάντηση…

Η διαδικασία είχε διακοπεί συμπτωματικά τον ίδιο χρόνο με την ανάληψη των καθηκόντων της τότε νέας αμερικανικής διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, για να ξεκινήσει εκ νέου με την αποχώρηση των Ρεπουμπλικανών από την εξουσία και την ανάληψης της διακυβέρνησης στην Ουάσινγκτον από τον Τζο Μπάιντεν. Η διακοπή της διαδικασίας διήρκεσε όσο η διακυβέρνηση Τραμπ.

Τυχαίο;

Εξίσου συμπτωματικά, την ίδια περίοδο η Τουρκία του Ερντογάν εμφανίζεται στο διεθνές προσκήνιο με διαφορετικό επιθετικό πρόσωπο. Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ, η Τουρκία άνοιξε δεκάδες μέτωπα στην περιφέρειά της, ενώ εκδήλωσε με τον πιο σκληρό τρόπο το επιθετικό της πρόσωπο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αμφισβήτησε διεθνείς συνθήκες, έθεσε θέμα ελληνικών εδαφών στη νησιωτική χώρα, αγνόησε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στη θάλασσα, πραγματοποίησε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οργάνωσε επίθεση μεταναστών στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, έστειλε μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ελληνικά νησιά, διεμβόλισε ελληνικά σκάφη περιπολίας, συνήψε παράνομα μνημόνια με τρίτες χώρες, έστειλε στρατεύματα στη Συρία και στο Ιράκ, άνοιξε μέτωπο στον Καύκασο σε βάρος της Αρμενίας και συνομολόγησε συμφωνίες με τη Ρωσία, καλύπτοντας το κενό που άφησε η Ουάσινγκτον στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμπλευση με Ράμα

Επίσης συμπτωματικά, στο ίδιο διάστημα εκδηλώθηκε με σφοδρότητα η επίθεση της κυβέρνησης των Τιράνων εναντίον της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, σε μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση εθνοκάθαρσης, με πρώτο βήμα την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων της Β. Ηπείρου από το καθεστώς Ράμα. Η «κυριακάτικη δημοκρατία», τον Ιανουάριο του 2016, αποκάλυψε πρώτη την επιχείρηση εκπατρισμού των Ελλήνων, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, από το ναρκοκαθεστώς των Τιράνων.

Και τώρα, που η Αλβανία έχει καταστεί κανονικό τουρκικό προτεκτοράτο και με τη «βούλα» πρόσφατων διμερών συμφωνιών, το εγχείρημα δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Το υπόγειο τρίγωνο Τραμπ – Ερντογάν – Ράμα λειτούργησε απροκάλυπτα σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας, παρά τη θεσμική ελληνοαμερικανική προσέγγιση και την αναβάθμιση των υφιστάμενων συμφωνιών συνεργασίας του τελευταίου διαστήματος.

Ο β’ γύρος

Ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, τόνισε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και πάντως, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

«Τις αναμένω εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή προς τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, καθώς στη δεύτερη φάση της επανεκκίνησης η Αθήνα είναι εκείνη που θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση…

Και θα πρέπει το Μαξίμου να προσέξει, μήπως ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση συμπέσει με τη συρρίκνωση του Ελληνισμού και την απαρχή μιας νέας νεοοθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Διαπραγμάτευση με προκλητικές θέσεις εκκίνησης από τους Τουρκοκυπρίους

Παράλληλα, ετοιμάζεται πυρετωδώς από τον ΟΗΕ η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινο» με τις θέσεις εκκίνησης που καταθέτει. Την ώρα που ετοιμάζεται να πολιτογραφήσει 25.000 Τούρκους εποίκους, αλλάζοντας παράνομα τη δημογραφική υπόσταση του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ τάσσεται σταθερά υπέρ της λύσης δύο κρατών.

Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε σε δηλώσεις του στον παράνομο ραδιοσταθμό «Μπαϊράκ» ότι στην άτυπη συνάντηση «5+1» της Ν. Υόρκης θα πάει για να υπερασπιστεί τη θέση για λύση με βάση την κυριαρχική ισότητα δύο κρατών που θα συνεργάζονται δίπλα δίπλα (sic).

«Το παιχνίδι που παίζεται είναι να γίνουμε μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και εμείς αυτό το παιχνίδι δεν θα το παίξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι «η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων δεν έχει αλλάξει και είναι να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους με την πάροδο του χρόνου και στον Βορρά, μέσω μιας συμφωνίας σε ομοσπονδιακή βάση».

Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πορεύεται σε συνολική διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών. Και τα δύο θέματα θα περιληφθούν στην έκθεση Μπορέλ ως «θετική εξέλιξη» που θα απαλλάξει την Τουρκία από τις δήθεν κυρώσεις.

Δυστυχώς, για δεκαετίες (από το 1960), η Αθήνα «μασάει τα λόγια της» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ώρα που η τουρκική ηγεσία λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Το αίτημα της ένωσης εγκαταλείφθηκε και στη θέση του ανέκυψε η δημιουργία δεύτερου ελληνικού κράτους στην Κύπρο. Ο στόχος επετεύχθη, με ορόσημο την πλήρη ένταξη του κράτους αυτού στην Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι πλέον όλα τα προβλήματα θα λύνονταν ως διά μαγείας.

Δεν είχε υπολογίσει, ωστόσο, ότι η Ευρώπη που ονειρεύτηκε δεν είναι ίδια με αυτήν που οικοδομεί το Βερολίνο…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail