Η στάση της Τουρκίας οδηγεί σε στρατηγική μετατόπιση των ΗΠΑ στην περιοχή

Freepen.gr - Η αντιφατική προσέγγιση της Άγκυρας στις εξωτερικές σχέσεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μετατόπιση της τουρκικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη συνεργασία προς τη συγκράτηση, δήλωσε ο Nicholas Danforth από το Πανεπιστήμιο Georgetown στον αρχισυντάκτη του Ahval, Yavuz Baydar σε podcast.

Ο Danforth, εξέχων παρατηρητής και αναλυτής της Τουρκίας, μίλησε με τον Baydar για το πρόσφατο άρθρο του με τίτλο "μεταξύ περιορισμού της συνεργασίας: νέες πολιτικές των ΗΠΑ για μια νέα Τουρκία" και το δόγμα ασφαλείας της Τουρκίας μετά το 2016.

Οι τελευταίες εκθέσεις για την Τουρκία παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα των σχέσεων της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της εν μέσω μιας σειράς εξελίξεων που αποξενώνουν την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Ντάνφορθ, καθίσταται δύσκολη η προώθηση καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 προήλθε από απογοήτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας, καθώς η νέα στρατηγική της Άγκυρας δείχνει τη μεταβαλλόμενη γνώμη της για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Με απλά λόγια, η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγική απειλή και όχι σύμμαχο", δήλωσε ο Ντάνφορθ. "Και μια αυξανόμενη πλειοψηφία στην Ουάσιγκτον έχει κάνει την εμφάνισή της έχοντας την ίδια θεώρηση για την Τουρκία".

Για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τη διοίκησή του, η Τουρκία δεν παρουσιάζει πλέον μια σχέση που πρέπει να αποκατασταθεί, αλλά "ένα άλυτο πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να μετριαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα", ανέφερε.

Ο Ντάνφορθ δήλωσε ότι η πολιτική της Τουρκίας των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Μπάιντεν "σχεδόν σίγουρα θα συνεχίσει τη σταδιακή μετατόπισή της από τη συνεργασία, προς τη συγκράτηση".

Για να επιδιώξει η Τουρκία περισσότερο ανεξάρτητη στάση στις εξωτερικές της σχέσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής της, δήλωσε ο Ντάνφορθ.

Η Δύση, σύμφωνα με τον Ντάνφορθ, θα πρέπει να αναγνωρίσει την επιμονή της Τουρκίας στην ανεξάρτητη συμπεριφορά αψηφώντας τις παραδοσιακές συμμαχίες της. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα "προκαλέσει προβλήματα", πρόσθεσε.

Ο μελετητής είπε ότι όσοι τάχθηκαν υπέρ μιας πιο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι σκόπευαν να αλλάξουν την κατεύθυνση της χώρας μακριά από τη Δύση.

Το νέο δόγμα ασφαλείας της Τουρκίας υποδηλώνει ότι αφού οι υπεύθυνοι χάραξης εξωτερικής πολιτικής στην Άγκυρα κατάλαβαν ότι ο ισχυρισμός της χώρας για ήπια εξουσία στη Μέση Ανατολή είχε εξαφανιστεί, δήλωσε ο Ντάνφορθ, ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να ασκήσουμε σκληρή εξουσία στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail