Επιστολές προς τα κράτη των «μνηστήρων» του Πολεμικού Ναυτικού, ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 

Από την Δευτέρα ξεκινά στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ο δεύτερος γύρος των προσφορών των “μνηστήρων”, με το Πολεμικό Ναυτικό να περιμένει, Γερμανούς, Άγγλους, αλλά και εκπροσώπους της ΟΝΕΧ οι οποίοι δεν αποκλείεται να προτείνουν το Ισπανικό σχέδιο για τις φρεγάτες F110. ΠΗΓΗ: Πολεμικό Ναυτικό

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των προτάσεων για τις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου περιμένει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε στη συνέχεια να κινηθεί σε δυο άξονες που έχουν να κάνουν με την ενδιάμεση λύση.

Από: hellasjournal.com

Τα μεταχειρισμένα πλοία που απαιτεί η Αθήνα για να ενισχύσουν τον πολεμικό στόλο (ενδιάμεση λύση), είναι πολιτική υπόθεση. Και γι’ αυτό τον λόγο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μόλις κλείσει ο ογκώδης φάκελος των προτάσεων για νέα πλοία προς το Πολεμικό Ναυτικό, ο υπουργός θα καλέσει τους ομόλογούς του των κρατών απ’ όπου προέρχονται οι εταιρίες, ώστε ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης.

  • Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Ελλάδα είναι ο αγοραστής που διαθέτει μετά από περίπου 30 χρόνια 5 δις για τα νέα πολεμικά πλοία, άρα ο αγοραστής ως πελάτης θα ζητήσει μέσω ταυτόχρονων επιστολών να λήξει το «κατενάτζιο» της ενδιάμεσης λύσης, με τις καθυστερήσεις και την εξοικονόμηση χρόνου.

Σ’ ότι έχει να κάνει με τα Ευρωπαϊκά κράτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θ’ απευθυνθεί στους ομόλογούς του μέσω επιστολής, ενώ ο δεύτερος άξονας είναι η μη δεσμευτικού τύπου LOR προς την Αμερικανική κυβέρνηση, ώστε κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να φανούν ποιες διαθέσεις έχουν απέναντι σ’ έναν πιστό σύμμαχο όπως η Ελλάδα.

  • Σ’ ότι αφορά την διαδικασία στο Πολεμικό Ναυτικό, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι την πύλη της Λεωφ. Μεσογείων θα περάσει Βρετανική αντιπροσωπεία για να προτείνει στο ναυτικό Επιτελείο την Type 31. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Άγγλοι φέρονται ν’ αποδεσμεύουν άμεσα και τις Type 21, ως πλοία ενδιάμεσης λύσης. Όμως όπως γράψαμε πιο πάνω, η ενδιάμεση λύση έρχεται σε δεύτερο χρόνο ως πολιτική διαπραγμάτευση.

Από την Δευτέρα στο Πολεμικό Ναυτικό αναμένουν και τους Γερμανούς ώστε να έρθει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την φρεγάτα Α200.

Οι Ολλανδοί ήδη έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθουν, ενώ στο ΓΕΝ σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανό να βρεθούν και εκπρόσωποι της ΟΝΕΧ οι οποίοι θα προτείνουν τη ναυπήγηση του Ισπανικού μοντέλου, της φρεγάτας F110.

Και μπορεί οι Επιτελείς στο Πολεμικό Ναυτικό να ήθελαν η διαδικασία αυτή να τελειώσει το πολύ έως τις 20 Φεβρουαρίου, όμως αυτό μοιάζει αδύνατο και ίσως μαζί με την αξιολόγηση να φτάσουμε έως τα τέλη του μήνα.

  • Στο θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείεται να δούμε και αλλεπάλληλες «καραμπόλες» μιας κι εκεί θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική, ίσως και πιο δυναμική ναυμαχία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό θέλουν να βάλουν το νερό στ’ αυλάκι και να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στο μεγαλύτερο για το ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών.

  • Η επιτακτική ανάγκη για τη συνέχιση προβολής ισχύος στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Οι αποστολές που έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό αυτή την περίοδο- Εθνικές και Συμμαχικές- αναδεικνύουν την ισχύ που έχει ως όπλο.

Στις εθνικές, που είναι κυρίως ασκήσεις για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, εκτός της επανάληψης μιας σειράς ασκήσεων το Πολεμικό Ναυτικό, εκπέμπει μηνύματα απέναντι σε κάθε επιβουλέα.

Στις Συμμαχικές επιχειρήσεις το Πολεμικό Ναυτικό καλείται να ελέγχει μαζί με άλλες δυνάμεις, τις θαλάσσιες οδούς των παράνομων κυρίως φορτίων, μάλιστα εκεί οι Έλληνες Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί εισπράττουν τον σεβασμό και την αναγνώριση των συμμάχων για την εμπειρία που έχουν, διαιωνίζοντας τη ναυτική παράδοση του τόπου.

  • Η απόκτηση νέων κύριων μονάδων επιφανείας, φρεγατών δηλαδή, είναι κάτι επιβεβλημένο και οι Επιτελείς του ΠΝ επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να γίνει τώρα. Αυτό τονίζεται, αλλά ο χρόνος τρέχει κι όχι υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού και τα προβλήματα παραμένουν, με πρώτο εκείνο την γήρανση του στόλου.

Ακόμη και ν’ αποκτηθούν τα τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, με το πρώτο να υπολογίζεται ότι θα ενταχθεί στον στόλο το 2025-2026, η ηλικιακή οροφή των κύριων μονάδων επιφανείας θα είναι τέτοιος που επιβάλει την πλήρη ανανέωση αυτού του στόλου. Οι Ολλανδικές τύπου S είναι 40 και πλέον ετών ενώ οι τέσσερις ΜΕΚΟ, αν και τώρα θα περάσουν τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής, ως σκαριά θα φτάνει η μια μετά την άλλη τα 30 έτη επιχειρησιακής δράσης.

Το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος με τις γεωπολιτικές εξελίξεις ν’ αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή, επιβάλει την δυναμική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και την απαρέγκλιτη παρουσία των μονάδων επιφανείας στις θάλασσες που αναδύονται οι σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αντιμετώπιση ή και αποτροπή ώστε να επιτευχθεί η θωράκιση της κυριαρχίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail