Η αμερικανική βάση-φάντασμα της Λευκάδας. Γιατί δεν έχει σκουριάσει ούτε βίδα από τα πελώρια ραντάρ...

Στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου έξω από το χωριό Εγκλουβή, στέκουν μέχρι σήμερα τέσσερις γιγάντιες κεραίες. Κάποτε, λειτουργούσαν ως ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας -συνδετικός κρίκος υψίστης σημασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες ρημάζουν από την φθορά της εγκατάλειψης.

Από: Μηχανή του Χρόνου

Εικόνες: LifeAfterGravity

Πρόκειται για μία πρώην βάση τηλεπικοινωνιών στην Λευκάδα.
Το καίριο αυτό σημείο του νησιού επιλέχθηκε από τους Αμερικανούς, λόγω των δυνατών ανέμων που το «χτυπούν» από όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Το έργο ξεκίνησε το 1962 και ολοκληρώθηκε το 1965, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου.

Οι προδιαγραφές για την εποχή ήταν υψηλότατες. Χαρακτηριστικά, οι κεραίες φτιάχτηκαν εξ ολοκλήρου από ατσάλι και μέχρι σήμερα δεν έχουν σκουριάσει ούτε στο ελάχιστο.
«Ούτε μία σκουριασμένη βίδα δεν υπάρχει», επισημαίνουν χαρακτηριστικά ντόπιοι επισκέπτες, αλλά και περιηγητές που την ανακαλύπτουν.

Το στρατόπεδο ήταν εξοπλισμένο με αυτόνομο σταθμό ηλεκτροδότησης, δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, υπερσύγχρονα κέντρα ελέγχου και πολυτελείς κοιτώνες για τους Αμερικανούς στρατιώτες.

  

Οι κεραίες ραντάρ είναι κατασκευασμένες από ατσάλι.

Στο εσωτερικό υπήρχαν μεγάλα μαγειρεία, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας όπως μπιλιάρδα και κινηματογράφοι, ακόμη και ένα ευρύχωρο γυμναστήριο.
Το προσωπικό απαρτιζόταν από 10-15 Έλληνες, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών αξιωματικών έφτανε τους 30.

Όπως για σχεδόν όλες τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην ελληνική επικράτεια, ελάχιστα είναι γνωστά για τη λειτουργία της βάσης της Λευκάδας. Δύο από τις κεραίες που έστελναν και λάμβαναν ραδιοκύματα ήταν στραμμένες στην ανατολή και δύο προς την δύση. Λέγεται ότι οι ανατολικές κοιτούσαν κυρίως τον βορρά, δηλαδή τις χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ.

Η προσέγγιση στον χώρο την μεταδόσεων ήταν αυστηρά απαγορευμένη σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να αποχωρούν στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το οριστικό κλείσιμο της βάσης ήρθε λίγο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Το ΝΑΤΟ παραχώρησε το στρατόπεδο στην Ελληνική Αεροπορία, ενώ αργότερα πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Καρυάς.

Σήμερα, το στρατόπεδο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.

Παρότι οι Αμερικανοί το είχαν αφήσει σε εξαιρετική κατάσταση, ο Δήμος δεν προέβη ποτέ σε κάποια κίνηση εκμετάλλευσης των πλήρως λειτουργικών και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και μέχρι σήμερα, το εσωτερικό τους έχει λεηλατηθεί πλήρως.
Οι κεραίες, οι δεξαμενές και οι γεννήτριες στέκουν επίσης αφημένες.

Η πάλαι υπερσύγχρονη αμερικανική βάση έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο φάντασμα, πάνω σε έναν από τους λόφους με την πιο εντυπωσιακή θέα στο νησί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail