Νότης Μαριάς για ΕΕ: Από τα εμβόλια του ΝΑΤΟ στο ρωσικό εμβόλιο!

Η διαμάχη της ΕΕ με τις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου και η μείωση της προσφοράς εμβολίων είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί άρδην ο προγραμματισμός για εμβολιασμό της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Μάλιστα καθώς οι πολυεθνικές του εμβολίου επιβραδύνουν για διάφορους λόγους την παραγωγή εμβολίων καταρρέει πλέον εν τοις πράγμασι  και η γεωστρατηγική αξιοποίηση των εμβολίων του ΝΑΤΟ.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε επισημάνει ότι το κορονο-εμβόλιο είχε  λάβει τεράστια γεωπολιτική διάσταση που επηρεάζει τις διεθνείς ισορροπίες (La Stampa 28/11/2020). Η Δύση πλάι στο στρατιωτικό και οικονομικό ΝΑΤΟ επιχείρησε να δημιουργήσει πλέον και ένα «εμβολιαστικό ΝΑΤΟ», ένα χώρο δηλαδή στον οποίο θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα μόνο συγκεκριμένου τύπου εμβόλια αμερικανικής και ευρωπαϊκής προελεύσεως με παράλληλο αποκλεισμό του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν  πανηγυρικά από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε το δικαίωμα να εγκρίνει την χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, το οποίο όμως δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (naftemporiki.gr 30/11/2020).

Tην γεωπολιτική διάσταση των εμβολίων του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε πανηγυρικά ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στη Bundestag στις 13 Ιανουαρίου 2021 ο οποίος απαντώντας στην κριτική γιατί η Γερμανία δέχθηκε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των εμβολίων και δεν προχώρησε μόνη της είπε με έμφαση: «Ας μην κρυβόμαστε, εάν οι εταίροι μας της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης δεν  προμηθευόταν εμβόλια μέσω της ΕΕ ποιος άραγε θα έβαζε πόδι; Δεν θα ήταν η Κίνα ή η Ρωσία; Και άραγε θα προτιμούσαμε κάτι τέτοιο;» (politico.eu 27/1/2021).

Καθώς όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα σχεδίαζε η Κομισιόν και με την Ισπανία και την Τσεχία να ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν προσωρινά τους εμβολιασμούς, το ιερατείο των Βρυξελών αναγκάστηκε τελικά να χτυπήσει την πόρτα της Μόσχας ζητώντας με εύσχημο τρόπο τη διάθεση του ρωσικού εμβολίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό ο «πολύς» Γενς Σπαν άνοιξε παράθυρο για το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο καλώντας ιδίως τους Ρώσους να υποβάλλουν σχετική αίτηση έγκρισης του εμβολίου Sputnik V στον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (iefimerida 31/1/2021) ενώ η Μέρκελ έκλεισε το μάτι στο ρωσικό εμβόλιο ιδίως μετά τη θετική μελέτη για το Sputnik V που δημοσίευσε το Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» (Political.gr 5/2/2021).

Παρά ταύτα οι Ρώσοι φαίνεται ότι δεν βιάζονται ιδιαίτερα να ζητήσουν άδεια από τις αρμόδιες αρχές της Δύσης για το εμβόλιό τους το οποίο ήδη έχουν προμηθευθεί η Ουγγαρία, η Σερβία η οποία μάλιστα έχει κάνει χιλιάδες εμβολιασμούς με το ρωσικό εμβόλιο και η Αλγερία.

Στην ίδια γραμμή και η Αργεντινή η οποία τα έσπασε με τις πολυεθνικές της Δύσης που ζητούσαν νομική ασυλία (MercoPress 24/12/2020) με τον Πρόεδρο της Αργεντινής και χιλιάδες συμπολίτες του να έχουν ήδη κάνει το ρωσικό εμβόλιο από το οποίο η χώρα τους προμηθεύτηκε  25 εκατ. δόσεις.  H κίνηση του Μεξικό να προχωρήσει στην ταχύτατη έγκριση και του ρωσικού εμβολίου, όπως άλλωστε έπραξε ήδη με το εμβόλιο της Pfizer  και της Moderna, προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκε σαν «ένα θρίλερ κατασκόπων του ψυχρού πολέμου» (abcnews.go.com). Πάντως ο Πρόεδρος του Μεξικό μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Αργεντινής και ενόψει της στενότητας εμβολίων του ΝΑΤΟ προχώρησε στην προμήθεια 24 εκατ. δόσεων του Sputnik V (mexiconewsdaily.com 27/1/2021).

Από την άλλη πλευρά η Κίνα  ασκεί τη δική της διπλωματία του εμβολίου στέλνοντας το κινεζικό εμβόλιο στην Πολιτεία του Σαν Πάολο στη Βραζιλία και σε πολλές Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail