Η Αιώνια Σταυροφορία της Τουρκίας κατά των Κούρδων συνεχίζεται ενοχλώντας τους γύρω της

Freepen.gr - Η Τουρκία είναι αδυσώπητη στη σταυροφορία της κατά του κουρδικού Εργατικού Κόμματος και των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας, ως δύο μέρη ενός συνόλου, αναφέρει το southfront.org.

Οι δυνάμεις της Άγκυρας πραγματοποιούν συχνές επιχειρήσεις εντός και εκτός της χώρας, με στόχο τόσο τα συμφέροντα και τα μέλη του κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) όσο και των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (ΥPG). Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει και τις δύο ομάδες ως τρομοκράτες και δεν αποφεύγει να εισβάλει στο κυρίαρχο έδαφος άλλων χωρών για να επιδιώξει και να "εξαλείψει" τα μέλη και τις θέσεις τους.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία εισβάλλει συχνά σε συριακό και ιρακινό έδαφος και έχει ακόμη και θέσεις παρατήρησης που έχουν συσταθεί για να στοχεύσουν τον κουρδικό εχθρό της.

Αντιτίθεται σθεναρά στις Συριακές δημοκρατικές Δυνάμεις, μια ομάδα της οποίας ο πυρήνας αποτελείται από την YPG, και λαμβάνει βαριά υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα, μεταξύ 10 και 14 Φεβρουαρίου, η Τουρκία ξεκίνησε την πιο πρόσφατη επιχείρηση της στο βόρειο Ιράκ. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στο βουνό Gara στην επαρχία Duhok της περιοχής του Κουρδιστάν. Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που τόσο το ΡΚΚ όσο και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διεκδίκησαν τη νίκη, μετά την επιχείρηση. Οι απόψεις ως προς το τι συνέβη ποικίλλουν.

Η Τουρκία δήλωσε ότι σκότωσε 53 μέλη του ΡΚΚ, και συνέλαβε 2. Παραδέχτηκε ότι έχασε 3 στρατιώτες, ενώ 4 από τα στρατεύματά της τραυματίστηκαν στη μάχη. Σύμφωνα με το ΡΚΚ, η Τουρκία έχασε τουλάχιστον 30 στρατιώτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ένα είδος παράπλευρων ζημιών αφορούσε 13 Τούρκους ομήρους των οποίων τα πτώματα ανακαλύφθηκαν σε δίκτυο σπηλαίων στην ορεινή περιοχή. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι αυτοί ήταν σε μεγάλο βαθμό πολίτες και ορισμένοι αξιωματικοί πληροφοριών. Το ΡΚΚ ισχυρίστηκε ότι αυτοί ήταν 13 Τούρκοι στρατιωτικοί όμηροι. Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι κατασχέθηκαν πολλά όπλα και πυρομαχικά, καθώς και άλλος εξοπλισμός.

Στον απόηχο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έδειξαν πρόοδο σε άλλες περιοχές όπου οι απειλές εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Οι επιθετικές και δυναμικές ενέργειες της Άγκυρας καθιστούν πολλά από τα εμπλεκόμενα μέρη δυσαρεστημένα. Ανεξάρτητα, συνεχίζει να τις εκτελεί και δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει.

Στο Ιράκ, το Ισλαμικό αντιστασιακό κίνημα Αλ-Νουτζάμπα εξέδωσε προειδοποίηση στον τουρκικό στρατό για να μην εισβάλει πλέον στη χώρα. Είπε ότι θα υποστεί την ίδια μοίρα με τον αμερικανικό στρατό του οποίου τα κονβόι και οι θέσεις συνεχίζουν να στοχεύονται. Το Ιράκ διατηρεί τη στάση ότι η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από το κυρίαρχο έδαφός της. Θα πρέπει απλώς να συσκευάσει τις βάσεις της στο βόρειο τμήμα της χώρας και να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις.

Σε απάντηση, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Δύση και η κυβέρνηση του Ιράκ δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την υποτιθέμενη τρομοκρατική απειλή. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, ακόμη και αν αυτό απαιτεί εισβολή σε άλλες χώρες.

Η επιχείρηση Claw Eagle 2 ήταν αμφίβολης επιτυχίας, εάν ληφθούν υπόψη οι αριθμοί του PKK, έναντι εκείνων που παρείχε η Τουρκία. Αυτές οι επιχειρήσεις, ωστόσο, είναι απίθανο να σταματήσουν, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να επιλύσει όλα τα "ζητήματα ασφάλειας" και να επεκτείνει τις τουρκικές δραστηριότητες σε περιοχές που θεωρούνται απειλητικές για τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail