Γιατί οι ΗΠΑ "έδωσαν" το καταληφθέν στη Λιβύη ρωσικό σύστημα πυραύλων στην Τουρκία

Freepen.gr - Η κατάληψη ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας στη Λιβύη πυροδότησε διαγωνισμό για το ποιος θα ελέγξει το όπλο μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε την Πέμπτη η Africa Report.

Δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA) κατέλαβαν τους ρωσικούς πυραύλους Pantsir τον Μάιο μετά από αντεπίθεση εναντίον του αντιπάλου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με επικεφαλής τον Στρατηγό Khalifa Haftar.

Το σύστημα πυραύλων μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Τουρκία σε στρατιωτικό φορτηγό αεροπλάνο των ΗΠΑ, αποτέλεσμα ενός έντονα αμφισβητούμενου συμβιβασμού μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, ανέφερε η Africa Report.

Ωστόσο, η πρόσβαση σε άθικτα βλήματα Pantsir από τις δυνάμεις της GNA τον Μάιο είδε τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Τουρκία να αγωνίζονται για πρόσβαση στη ρωσική τεχνολογία, αφήνοντας την GNA "σαν παιδιά σε διαζύγιο", ανέφερε Λίβυος αξιωματούχος.

"Νομίζω ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν το σύστημα Pantsir στην Τουρκία μετά την παραλαβή βάσει συμφωνίας μιλά για μια εταιρική σχέση που είναι πιο στρατηγική όταν πρόκειται για την υποστήριξη της Τουρκίας στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ικανών να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα", δήλωσε στο περιοδικό ο Emadeddin Badi, ανώτερος αναλυτής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας.

Η μελέτη των πυραύλων Pantsir θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία πλεονέκτημα σε αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία αλλού, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν και της Συρίας, ανέφερε η Africa Report.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail