Πώς είναι σήμερα το σημείο που «έπεσαν» τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη αφού πολεμούσαν δυο μερόνυχτα

Εκεί που δόθηκε η σημαντική Μάχη της Τραμπάλας

Και ποιος δεν ξέρει τον αγώνα και το πείσμα των παλικαριών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για να απελευθερωθεί και η τελευταία γωνιά της Ελλάδας από τους τον τουρκικό ζυγό. Πολλές από τις μάχες είχαν θετική έκβαση με τους Έλληνες να κατατροπώνουν τους Τούρκους.

Από: news.gr

Όπως για παράδειγμα η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς όπου 120 Έλληνες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν 8.000 Τούρκους. Υπήρχαν όμως και σκληρές ήττες με πολλούς νεκρούς Έλληνες αλλά και λαβωμένους Τούρκους. Μια τέτοια ήταν η μάχη της Τραμπάλας ή Δραμπάλας όπως αποκαλείται και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να «πέσουν» πολλά από τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη αφού πολεμούσαν δυο μερόνυχτα.

Αν βρεθείς ποτέ σε εκείνο το σημείο στην Αρκαδία, το σίγουρο είναι ότι θα δεις την ιστορία να περνά μπροστά από τα μάτια σου. Εκεί που η Ελληνική Επανάσταση του 1821 βάφτηκε με αίμα.

Το χρονικό της Μάχης

H πολεμική αυτή συμπλοκή της επανάστασης του 1821 έλαβε χώρα, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, 5-7 Ιουνίου του 1825. Σε αυτή τη μάχη οι Έλληνες αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τον Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου αλλά ηττήθηκαν παρά το ζήλο και την ανδρεία τους. Εκείνη την περίοδο ο Ιμπραήμ είχε καταφέρει να καταλάβει την Αρκαδιά (Κυπαρισσία) και έχοντας ως ορμητήριο τη Μεθώνη και το Νεόκαστρο (δηλαδή τη σημερινή Πύλο), κατέλαβε αμαχητί την Καλαμάτα και άλλες μεσσηνιακές κωμοπόλεις και τις πυρπόλησε.

Έχοντας αντιληφθεί τη δυσκολία της αντιμετώπισης του Ιμπραήμ ο Κολοκοτρώνης προσπαθούσε να οργανώσει τρόπο αναχαίτισης. Σε συνεργασία ο Κολοκοτρώνης και η Κυβέρνηση εφάρμοσαν δραστήρια μέτρα στρατολογίας και εφοδιασμού με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν στην αρχή πάνω από 5.000 άνδρες. Στόχος του Κολοκοτρώνη ήταν να δημιουργήσει στρατόπεδο στη θέση Σορώκα αλλά ο Ιμπραήμ πρόλαβε να περάσει από εκεί νωρίτερα. Αυτό ήταν και κομβικό σημείο στην ήττα που ακολούθησε.

Ο στρατός του Ιμπραήμ βρέθηκε αιφνιδιαστικά δίπλα στο ελληνικό στρατόπεδο και άρχισε να προκαλεί πανικό στους Έλληνες καίγοντας ακόμη και ολόκληρα χωριά. Είχε ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση.

Το διήμερο της μάχης της Τραμπάλας το 1825


Για δύο μέρες οι Έλληνες και ο στρατός του Ιμπραήμ μάχονταν ποιος θα επικρατήσει. Αρχικά οι Έλληνες αγωνιστές απέκρουαν τις επιθέσεις των Αιγυπτίων από τα ταμπούρια τους. Μόλις ξημέρωσε η 7η Ιουνίου, τα κανόνια του Ιμπραήμ άρχισαν να βάλλουν με σφοδρότητα εναντίον των Ελλήνων. Ταυτόχρονα το πεζικό του αποδεκάτιζε το ελληνικό μέτωπο. Η μάχη συνεχίστηκε και τη νύχτα.

Ο Ιμπραήμ και ο στρατός του, όμως κατάφεραν να μπουν στην Αρκαδία και τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη να κινδυνεύουν. Παρόλα αυτά δε σταμάτησαν να μάχονται μέρα νύχτα μέχρι να οργανωθούν και να κάνουν την έξοδό τους δυτικά. Ωστόσο τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν δραματικά για τους Έλληνες αγωνιστές με μεγάλες απώλειες. Ο γενναίος Κολοκοτρώνης με τους άνδρες του λαβώθηκαν και μέτρησαν 110 νεκρούς καιτραυματίες. Οι Αιγύπτιοι έχασαν περίπου 700 στρατιώτες. Και αυτά όταν 3.000 Έλληνες αντιμετώπισαν 25.000 Τουρκο-Αιγύπτιους.

Τελικά, αποτέλεσμα της μάχης ήταν η διείσδυση του στρατού του Ιμπραήμ στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και η κατάληψη της Τριπολιτσάς.

Πώς είναι σήμερα το σημείο που «έπεσαν» τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη


Η μάχη της Τραμπάλας δόθηκε βόρεια του χωριού Άκοβος του νομού Αρκαδίας, στο ύψωμα Τραπεζόραχη. Ένα σημείο που προκαλεί δέος αν το επισκεφθείς από κοντά. Αφενός γιατί γνωρίζεις τι έχει γίνει εκεί και πόσα κορμιά έχουν πέσει. Αφετέρου γιατί θα αντικρίσεις το επιβλητικό μνημείο του Κολοκοτρώνει. Θαρρείς και είναι ζωντανός και δίνει εντολές για να οργανώσει τα παλικάρια του. Δείχνει τον τόπο της μάχης και της αυτοθυσίας. Το μνημείο στήθηκε το 2009, με ενέργειες και πρωτοβουλία του συλλόγου Ακοβιτών. Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγαλοπρεπές και επιβλητικό άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Το έργο ολοκληρώθηκε με δωρεές συμπατριωτών τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Η πρώτη μέρα της μάχης της Δραμπάλας το 1825 συνέπεσε με τον εορτασμό της Πεντηκοστής. Μάλιστα στην κορυφή του υψώματος που εξελίχθηκαν υπήρχε σαν καταφύγιο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Η μάχη καθιερώθηκε τελικά με Προεδρικό Διάταγμα ως τοπική Εθνική Εορτή την ημέρα της Πεντηκοστής, οπότε και γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης.

Το θετικό που μπορει να δει κανείς από τη μάχη της Δραμπάλας είναι ότι έδωσε στους Έλληνες χρόνο να ανασυνταχθούν. Επίσης εδραίωσε την πεποίθηση ότι ο Ιμπραήμ δεν ήταν πια ανίκητος. Οι Έλληνες με πιο δυνατό ακόμη φρόνιμα πολέμησαν ξανά και η Τραμπάλα οδήγησε στην νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στους Μύλους. Η τελική καταστροφή του Ιμπραήμ ήρθε, ωστόσο μέσω θαλάσσης και δύο χρόνια αργότερα. Ο λόγος για την καταστροφική γι’ αυτόν ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Τα χωριά της Πελοποννήσου, πρώτα στη μάχη


Τα χωριά και οι οικισμοί της Πελοποννήσου βρέθηκαν πρώτα στη μάχη όταν ήρθε η ώρα. Λεηλατήθηκαν, κάηκαν αλλά οι αγωνιστές τους δεν παρέδωσαν τα όπλα. Πολέμησαν μέχρι τέλους για την απελευθέρωση. Οι Έλληνες αγωνιστές που κατάγονταν από την Πελοπόννησο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ταξιδεύοντας στην περιοχή θα δεις πολλά μνημεία και αξιοθέατα αφιερωμένα σε αυτούς τους ήρωες. Και ο Κολοκοτρώνης ήταν με σιγουριά ένας από αυτούς. Μπορεί να μην κατάφεραν να πάρει τη νίκη στη Μάχη της Τραμπάλας αλλά έμεινε στην ιστορία ως ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Απέκτησε το προσωνύμιο Γέρος του Μοριά και μετά θάνατον τιμήθηκε από την Ελληνική πολιτεία με τον βαθμό του Στρατάρχη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail